A Magyar Közlönyben megjelent határozat alapján a kormány 14 olyan önkormányzatot támogat a bérkifizetési kötelezettségek teljesítésében, amelyek a végelszámolás alá kerülő Sberbanknál vezették számlájukat – a legnagyobb város, Nagykanizsa 161 millió forintot kap. 

Fotó: Kallus György / VG

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elárulta, a 70 ezer betétes közül nagyjából 3 ezren vannak olyanok, akiknek az Országos Betétbiztosítási Alaptól (OBA) járó 100 ezer euró, tehát 38 millió forint feletti értékben volt betétük a csődbe jutó, osztrák székhelyű Sberbank Europe magyarországi leányvállalatánál. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közölte, az OBA március 18-ig automatikusan fizeti ki a kártalanítási összeget. A jegybank ismét hangsúlyozta, az Oroszország elleni gazdasági szankciók eredményeképpen került ebbe a helyzetbe az egyébként stabilan működő, egyszázalékos piaci részesedéssel bíró magyar Sberbank, és bár az MNB jelentős erőfeszítéseket tett a pénzintézet értékesítéséért, nem járt sikerrel. Ahogyan korábban megírtuk, a törlesztőrészleteket a jövőben is fizetniük kell az adósoknak, mert a végelszámolás után egy másik bank veszi majd át a hitelállományt.

A Sberbank engedélyének visszavonását követően semmilyen banki tranzakció vagy tevékenység nem végezhető, a készpénzfelvétel sem lehetséges. 

A Magyar Államkincstár közleményében azt írta, márciustól a Sberbanknál vezetett számla helyett az ellátások utalására postai úton, a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által nyilvántartott címre kerül sor. Az új számlaszámukat postai vagy elektronikus úton, valamint a Kormányablakoknál és az ügyfélszolgálaton is bejelenthetik az érintettek.