Szerdán a kormányülésen áttekintette a kormány az orosz-ukrán háború helyzet miatti teendőket – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. A kormánynak határozott döntése, hogy Magyarországon semmilyen fegyverszállítmány nem mehet át, és nem küldenek magyar katonákat Ukrajnába. A miniszter szerint a határon való átjutás után az ilyen szállítmányokat megsemmisítik, amely veszélyt jelent a kárpátaljai magyarok számára. Hozzátette, Magyarország biztonsága az első, hogy ne sodródjon bele a háborúba, de fontos a humanitárius segítségnyújtás. A feladat az, hogy mindenkihez eljusson a segítség. 

Magyarország minden Ukrajnából belépő menekültnek segítséget nyújt, eddig 120 ezer ember lépett át a magyar-ukrán határon. 

Elindult a Híd Kárpátaljáért összefogás, amelyen keresztül mindenki adományozhat a 1357-es nemzeti segélyvonalon, eddig közel 200 millió forint érkezett. A kormány 600 millió forint értékben küldött segélycsomagot, és 100 ezer liter üzemanyagot, valamint 1,350 milliárd forintos támogatást nyújt a karitatív szervezeteknek, amelyek a határon és a vasútállomáson segítenek. Továbbá most indult egy 140 millió forintos szállítmány, amely orvosi eszközöket és elsősegély csomagokat tartalmaz. 

A kormány minden olyan gazdasági szankciót támogat, amelyet az unió támogat, nem kíván szankcióval élni Magyarország. 

A szankciókkal azonban óvatosnak kell lenni, mert fontos, hogy a háború árát ne a magyar és az európai állampolgárok fizessék meg. Különösen felelőtlennek tartja azokat a véleményeket, amelyek a magyaroknak legalább annyira fájna, mint az oroszoknak, ez az energiaszektor. 

Fotó: IllyÈs Tibor / MTI

Csődbe ment a Sberbank, amelyben 70 ezer betétes betétje volt, a törvénynek megfelelően 100 ezer euróig az országos betétbiztosítási alap kártéríti a számlatulajdonosokat. A csőd 12 önkormányzatot is érintett, ez esetben a kormány intézkedett arról, hogy a bérek ki legyenek fizetve, és az elvesztett összeg mértékéig kamatmentes hitelhez juthatnak az önkormányzatok.

Eltörlik a járványügyi intézkedéseket hétfőtől, nem lesz kötelező maszkot hordani. 

– jelentette be Gulyás Gergely.

A szociális és egészségügyi dolgozok esetében indokolt a maszkviselési kötelezettség. Továbbá kivezetik azt a szabályt, amely lehetővé teszi a munkáltatóknak a kötelező oltás előírását, valamint kivezetik a védettségi igazolvány használatára vonatkozó szabályokat is. Ugyanakkor egy esetleges hatodik hullám veszélye miatt fenntartják az egészségügyi veszélyhelyzetet, hogy a kormány megőrizze cselekvőképességét.

Újságírói kérdésre Gulyás Gergely elmondta, évekkel ezelőtt komoly haderő fejlesztésről döntött a kormány, és például német tankgyár jött Magyarországra, Rheinmetall Zalaegerszegre, mert az ország megvédéséhez erő is kell, a miniszter szerint a kormány ezt évekkel ezelőtt felismerte, így nem kell Magyarországnak felülbírálnia a politikáját, a jelen történések csak megerősítették a korábbi lépéseket.

A kormányülésen egy kormányzati munkacsoport jött létre az ideérkezők munkavállalásának biztosítására, a feladat az, hogy átmenetileg is itt kell tartózkodniuk, ők a betöltetlen munkahelyeken végezhessenek munkát, ma 80 ezer ilyen van. Az építőiparban nagy a hiány, akik átmenetileg itt élni kényszerülnek nekik is az a fontos, hogy tudjanak itt dolgozni és elláthassák a családjukat – emelte ki Gulyás Gergely újságírói kérdésre.

A stratégiai gáztárolókban 54,4 százalékos a töltöttség, a többi uniós tagállamban 17 és 28 százalék közötti. 

Miután az energiafogyasztás mértéke nem azonos, és tavasszal a legalacsonyabb, mert fűteni már nem kell és légkondícionálót sem használnak, így legalább 3 hónapra elegendő a gáz. A miniszter ismét hangsúlyozta, hogy ha nem lenne Paks, akkor négyszeresére nőne a háztartások rezsiköltsége.