Jó hír érkezett: a vártnál jobban csökkent az államadósság 

– közölte Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán.

Az elmúlt húsz év második legnagyobb javulását mérték éves alapon. 

Nem csak mondtuk, meg is valósítottuk!

– fogalmazott.

A pénteken közzétett adatok szerint a vártnál jobban csökkent az államadósság és a költségvetés hiánya. „76,8 százalékra mérsékeltük Magyarország GDP-arányos államadósságát” – jelentette be.

Hozzátette: míg a magyar államadósság csökkent, az uniós tagállamoké átlagosan már 90 százalék fölött van, és az Európai Bizottság szerint tovább fog emelkedni.

A magyar költségvetés hiánya 7,5 helyett 6,8 százalék.

Helyes döntés volt, hogy a magyar gazdaságot indítottuk újra leggyorsabban Európában, így hamarabb kezdhettünk az egyensúlyi mutatók javításába

– emelte ki a videóban. Az eredmények tükrében a magyar családok érdekeinek képviseletét és a pénzügyi tartalékok megnövelését is jó döntésnek könyvelte el. 

Magyarország ma erősebb és ellenállóbb, mint korábban.

Az előzetes adatok szerint 3736 milliárd forint, a 6,8 százaléka volt a kormányzati szektor tavalyi hiánya. Az egyenleg az előző évhez képest 25 milliárddal, GDP-arányosan 1,0 százalékponttal javult – erősítette meg pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A kormányzati szektor adóssága az MNB adatai szerint 2021 végén 42 414 milliárd forintot, a GDP 76,8 százalékát tette ki. A kormányzati szektor bevétele 22 695 milliárd, a kiadása 26 431 milliárd forint volt az elmúlt évben. A bevételek 1739 milliárd forinttal, 8,3 százalékkal, a kiadások 1715 milliárddal, 6,9 százalékkal nőttek az előző évhez képest.