Egyre több kertmozi nyitja ki a kapuit – hangsúlyozta a VG Podcastnak a Budapest Film vezérigazgatója. Liszka Tamás szerint az utóbbi időben a szinte kizárólag az üzletházakba járó közönség könnyen visszatalál, igényli a kisebb, közvetlenebb, barátságosabb kertmozikat.

 

Új elem azonban, hogy ma már egyre többen csinálnak mobil mozikat is, azaz helyszínről helyszínre járva ismertetik meg a fiatalokkal a szabad ég alatti filmnézés élményét. Liszka Tamás szerint a mai középkorúak számára sokszor nosztagikus élmény ad egy-egy kertmoziban eltöltött este, és a legtöbbször a gyermekek is fogékonyak az alternatív filmnézési élményre.

Úgy véli, hogy míg egy pláza mozijában a kényelmes székek, a klimatizált nézőtér és a tökéletes technika valóban jó lehetőséget ad a filmek élvezetéhez, egy családias, közösségi hangulatú, piknik jellegű kertmozi is a szórakozás reális alternatívája lehet.

Hangsúlyozta, a streamingszolgáltatók alapvetően a mozik versenytársai, de más szemszögből nézve a lakosság sohasem fogyasztott annyi filmet, mint most, amiből akár egy széles, igényes mozirajongó réteg is kinőhet. Érdekes, hogy míg alapvetően egy biztonságos szórakozási formát nyújthatnak az autósmozik, még a koronavírus járvány idejében sem nőtt az autós filmnézés népszerűsége érdemben.