Mától ne keresse az Auchanban azokat a környezetszennyező műanyagzacskókat, amibe esetleg eddig a zöldséget, gyümölcsöt és a péksüteményt tette – közölte a multi. A nejlonzacskók kivonásával évente 172 tonna műanyaghulladéktól óvják meg a vásárlók a környezetüket – közölte a Auchan.

Fotó: ZsofiGIIrandras83

Kiemelték, zöldséget és gyümölcsöt környezetbarát zacskóban, hat termék tárolására is alkalmas zöldség-gyümölcs táskában, illetve mosható, praktikusan összetekerhető ReTasakokban vihetik haza a vásárlók. A péksüteményekhez pedig biopamut zsákokat használhatnak, amelyek otthoni tárolásra is alkalmasak.

A textilzsákon kívül egyszer használatos, újrahasznosítható, illetve lebomló, 100 százalékban papírzacskók is rendelkezésre állnak, de arra is van lehetőség, hogy az Auchanban vett termékeket a saját csomagolóeszközünkben vigyük haza.

A ZeroKarbon által készített felmérésből kiderült, hogy a 172 tonna műanyagnak mekkora a karbonlábnyoma.

Az eredmény 328,31 tonna CO2 e-kibocsátás lett, ami így talán nem sokat mond, de úgy már igen, hogy ezt a mennyiséget egy év alatt körülbelül 16,5 ezer kifejlett fa képes elnyelni, melyhez a legmegengedőbb becslések szerint is 16,5 hektár területre van szükség.

Nem szabad elfelejteni, hogy amennyiben ma ültetnénk el ezt a 16,5 ezer fát, akkor — fafajtól és növekedési jellemzőktől függően — a facsemetéknek legalább 15-25 évre lenne szüksége ahhoz, hogy elérjék azt a kort, melyben egy év alatt képesek a fent említett szén-dioxid mennyiséget megkötni.