Az utazás és a nyaralás határozottan hozzájárul a mentális egészség javításához a magyark kétharmada szerint, akik úgy vélik, évi 1-2 utazás lenne elegendő ahhoz, hogy feltöltekezhessünk – derül ki a Kiwi.com reprezentatív felméréséből. Bár az X generáció tagjai igénylik leggyakrabban utazást, ennek ellenére a Z generáció tagjait viselte meg legjobban az, hogy nem utazhattak: 

10-ből 6 fiatal felnőtt érzelmeire különösen kihatott a járvány miatti karanténidőszak. 

Nagykanizsa, 2020. március 16.Házi karanténra figyelmeztető tábla egy családi ház ablakában Nagykanizsán 2020. március 16-án. Az új koronavírus terjedésének megfékezése érdekében a házi karanténban lévőknek figyelmeztető táblát kell kihelyezniük jól látható helyre.MTI/Varga György
Fotó: Varga György / MTI

A vezető utazási technológiai cég, a cseh Kiwi.com reprezentatív felmérést készített hazánkban az utazás és a mentális egészség kapcsolatáról. megállapították, hogy minél magasabb iskolai végzettséggel rendelkezik valaki, annál inkább úgy gondolja, hogy a vakáció és a jóllét szorosan összefüggenek.  A 8 általánost végzettek 85 százaléka, a szakmunkások 88 százaléka vallja, hogy ha nyaralhat, akkor jobban érzi magát. Az érettségizettek körében 90 százalék, míg a diplomások közül majdnem mindenki (97 százalék) úgy gondolja, hogy az utazás hozzájárulhat a jólléthez.

Tízből 9 magyar szerint az utazás és a nyaralás javíthatja a mentális egészséget, sőt, a válaszadók kétharmada szerint határozott összefüggés van a vakációzás és a jóllét között. 

A nőket és a fiatalabbakat jobban megviselte

Majdnem minden második (4 százalék) magyar úgy gondolja, hogy romlott a mentális egészsége a világjárvány idején a korlátozott utazási lehetőségek miatt. Az okok közt leginkább az érzelmi instabilitást, változó hangulatot (31 százalék), valamint a szorongást és a depressziót (22 százalék) jelölték meg, de akadtak olyanok is, akiknél unalmat (14 százalék) vagy magányt (8 százalék) váltottak ki az utazás lehetősége nélküli hosszú hónapok.

A nők inkább tapasztalták a lezárások miatt mentális egészségük romlását: míg körükben a válaszadók 52 százaléka, addig a férfiak 46 százaléka érzi úgy, hogy az utazás hiánya negatívan hatott a jóllétükre.

Jelentősek a különbségek a generációk között ezen a téren; a fiatalabbakat jobban megviselte az, hogy nem utazhattak. Míg a Z generáció tagjai közül 10-ből 6-an úgy érzik, hogy romlott a mentális egészségük, addig az Y generáció kicsit több, mint fele (52 százalék), az X generáció 44 százaléka vélekedik így, a Baby boomerek körében pedig a legalacsonyabb ez az arány: 10-ből mindössze 3 fő (29 százalék) tapasztalt a mentális egészségében negatív változást a korlátozott utazási lehetőségek miatt.

Az X generáció utazna a legtöbbet

Minden 20. ember elegendőnek tartja azt, ha kétévente utazhat, míg 12 százaléknak az ennél ritkább utazás is elegendő. A magyarok döntő többsége (83 százalék) viszont legalább egy, de inkább több utazást tart ideálisnak. A legtöbb magyar (38 százalék) évi egy vakációval tud feltöltődni. A válaszadók több, mint negyedének évi két utazásra van szüksége mindehhez 17 százalékuknak még ennél is többre van szüksége.

Eltérő vakációkedvvel rendelkeznek a különböző generációk tagjai. Az X generációsok jólléte igényli a leggyakoribb utazást. E generáció 88 százalékának évente legalább egy nyaralásra van szüksége a feltöltődéshez. 

Kiemelkedő, hogy e generáció minden második tagja évi legalább két utazással, sőt 11 százalék évi négy vagy több utazással elégedett igazán.

A második legnagyobb utazási kedvvel a Z generáció tagjai bírnak. A fiatal felnőttek 82 százaléka évi legalább egy vakáció mellett érzi úgy, hogy ki tud kapcsolódni. Minden negyedik Z generációsnak évi két utazásra van szüksége, 18 százalékuk pedig évi három vagy több vakációt igényel.

Az X és a Z generációt az Y generáció, majd pedig a Baby boomer követi ebben a sorban. Az Y generáció tagjainak 80 százaléka igényel legalább évi egy nyaralást, míg a Baby boomerek háromnegyede.