A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége (MBSZ) is megdöbbenéssel tapasztalta a közveszéllyel fenyegetés ilyen mértékű, összehangolt, budapesti és vidéki házakat egy időben érintő eseményét

– közölte a VG érdeklődésére Balatoni Judit, az MBSZ főtitkára. Hozzátette azonban, hogy a bombafenyegetéssel érintett házak egy része nem tagja a szövetségnek.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Kifejtette, hogy Budapesten az eddigi információik szerint hét, míg vidéken további hét helyszín volt érintett. Hangsúlyozta, hogy ezek a bevásárlóközpontok nagy alapterületűek, egyenként több száz kereskedelmi egység, éttermek, szolgáltatók, mozik találhatók az épületekben. 

Kijelenthetjük, hogy ekkora volumenű, ennyi házat egy időben érő bombafenyegetés még nem volt ezidáig

– húzta alá Balatoni Judit.

A VG-nek elmondta, hogy a bevásárlóközpontokat üzemeltetők minden egyes ilyen jellegű fenyegetés esetén a törvényben előírt módon és szigorú protokoll szerint járnak el. 

A fenyegetés beérkezését követően a rendőrséget kell értesíteni, a házakat kiürítik, és a tűzszerészekkel közösen megtörténik az épületek átvizsgálása, amely átlagosan az épület méretétől függően három-négy órát vesz igénybe. 

Az, hogy egy időben sok bevásárlóközpont érintett volt ez további nehézségeket okozhatott. 

A rendőrség közveszéllyel való fenyegetés miatt nyomozást indít

– mutatott rá az MBSZ főtitkára. Az időzítés – a szövetség álláspontja szerint – nem lehetett véletlen. Elvégre a húsvéti ünnepeket követő első munkanap, amely még az iskolai szünetre esett. A házak látogatottsága ebben az időpontban kiemelten magas. A kiürítés több tízezer embert és több ezer kereskedőt érintett. 

Fotó: Földi Imre / Nemzeti Sport

A bevásárlóközpontokban lévő kereskedelmi, vendéglátó, szolgáltató és szórakoztató egységek forgalmi adatairól nincsenek információik, az azonban biztosan kijelenthető, hogy a házak kiürítése miatt a kereskedők minimum az aznapi forgalmuk felét elvesztették. 

Bízunk benne, hogy a rendőrségi nyomozások minél előbb eredményesek lesznek és elejét lehet venni a további hasonló, igen nagy károkat okozó fenyegetéseknek 

– tette hozzá Balatoni Judit.