A dolgozó fiatalok 53 százaléka érezte stabilnak munkahelyét 2022 első három hónapjában. Korábban ennél nagyobb, 64 százalékos volt az arányuk – derül ki a K&H idei első negyedévben készített, 19–29 évesek körében végzett reprezentatív felméréséből. Az elismerések terén még ennél is rosszabb képet mutat az ifjúsági index. A fiatalok mindössze 38 százaléka érzi azt, hogy megbecsülik a munkahelyén. Bár a koronavírus-járvány hatásai, a felgyorsuló valamint az orosz–ukrán háborúból adódó gazdasági bizonytalanság is szerepet játszik abban, hogy a dolgozó fiatalok a korábbi időszakhoz képest borúlátóbbak a munkahelyükön betöltött szerepüket illetően.

Az előző negyedév 45 százalékos eredményéhez képest ugyan az utóbbi három hónap adatai javulást mutatnak, még mindig elmaradnak a korábbi évekre jellemző 60-70 százalékos értékektől.

Fotó: Shutterstock

Mielőtt a koronavírus hazánkban is felütötte fejét, 2020 és 2019 első negyedévében a fiatalok 61, illetve 64 százaléka tartotta biztosnak a munkahelyét. Kifejezetten stabilnak a dolgozó fiatalok mindössze egyötöde véleményezte a munkahelyét. A legpesszimistábbak aránya pedig 7 százalékos volt.

A megbecsültség érzése terén is kedvezőtlen a kép. A K&H vizsgálatában megkérdezett fiataloknak mindössze a 38 százaléka érezte azt, hogy elismerik a munkáját.

Bár ez az arány jobb, mint 2021 utolsó negyedévének 30 százalékos eredménye, a felmérés korábbi adataival összevetve azonban gyenge végeredmény. A múlt év elején ugyanis a megkérdezettek 49 százaléka, vagyis minden második dolgozó fiatal gondolta úgy, hogy a munkáját megbecsülik, ami 2012 óta rekordnak számító eredmény.