A Groupe Bruxelles Lambert (GBL) egymilliárd euró értékben felvásárolta az Affidea Group többségi tulajdonrészét. Mint írták, ez a GBL az első jelentős befektetése az egészségügyi szektorban. A GBL több mint hatvan éve egy tőzsdén jegyzett befektetési holdingtársaság, amelynek nettó eszközértéke 22,5 milliárd, piaci tőkeértéke pedig 15,3 milliárd euró volt 2021 végén. A GBL Európa vezető befektetője, amely a hosszú távú értékteremtésre összpontosít, és stabil, megbízható, támogató családi részvényesi bázisra támaszkodik. A GBL egyszerre felelős vállalat, valamint befektető, az ESG-keretrendszert az értékteremtés alapjának tekinti.

Fotó: Kovács Tamás

Az Affidea Európa vezető orvosdiagnosztikai szolgáltatója, a céget 1991-ben, Magyarországon alapították. 

Az első központot Nemzetközi Egészségügyi Központ (International Medical Center – IMC) néven egy korábbi MÁV-kórház területén hozták létre Budapesten, új fejezetet nyitva ezzel az orvosi képalkotásban Magyarországon. 

Az Affidea-csoport 15 ország több mint 319 egészségközpontjában évente 14 millió képalkotó vizsgálatot végez, több mint 15 millió pácienst lát el.

A járó- és a daganatos betegek ellátásában is jelen van.

Az Affidea korábbi többségi részvényese, a B-Flexion teljes mértékben kivonul a cégből, és a menedzsment a GBL-lel együttműködve folytatja a munkát a továbbiakban – írták. A tranzakció várhatóan 2022 harmadik negyedévében zárul le. 

Az Affidea az elmúlt három évben több mint 90 központot nyitott és integrált sikeresen. A betegbiztonság terén elért eredményeinek köszönhetően a vállalat az Európai Radiológiai Társaság által a legtöbb díjat kapott képalkotó diagnosztikai szolgáltató lett Európában – az Eurosafe Wall of Stars által díjazott központok több mint 50 százaléka az Affidea tulajdonában van.