BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A pálmazsírt kiváltó szarvasmarha-takarmányt fejlesztettek ki itthon

A fejlesztők reményei szerint az új megoldás a piaci helyzet normalizálódását követően gazdaságosabb, hatékonyabb tejtermelést fog eredményezni.

A tejelő szarvasmarhák számára fejlesztett ki korszerű, a pálmazsírt kiváltó, nagyüzemi körülmények között is használható takarmányt a Hód-Mezőgazda Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), 

a termék bevezetésére gazdaságossági okok miatt azonban csak később kerülhet sor – tájékoztatott a cég.

A hároméves kutatás-fejlesztési program teljes költsége meghaladta az egymilliárd forintot, amelyből 760 milliót a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatása fedez.

A vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy az importalapanyagot kiváltó termékek megfelelően működnek nagyüzemi körülmények között, használatával teljesen kiváltható a pálmazsír felhasználása. A világjárvány és az ukrajnai háború miatt növekvő világpiaci árak, a tőzsdék hektikus ingadozása mellett az új termék piaci bevezetése azonban gazdaságossági okokból nem történt meg.

A koncepció és a termékek csak akkor juthatnak nagyobb szerephez, ha a piac igényli a pálmazsír kiváltását, ezt a tej árában hajlandó kompenzálni, illetve ha a védett repcezsír gyártása olcsóbbá válhat.

2021.09.14. Vasalja Nagyot drágult a takarmány ára. Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe Képen: Csiszár István, a Pinkamenti Agrár Kft. ügyvezetője a tehenészetét mutatja be
Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

A fejlesztők reményei szerint az új megoldás a piaci helyzet normalizálódását követően gazdaságosabb, hatékonyabb tejtermelést fog eredményezni, így az állattenyésztés és azon belül a tejelő szervasmarha-tartás kevésbé lesz kiszolgáltatva a pálmazsír világpiaci áringadozásának.

A Hód-Mezőgazda Zrt. 2800 hektár szántó hasznosítását és művelését végzi. Évente 3-4 ezer tonna kalászos és 5-6 ezer tonna kukorica vetőmagot, valamint saját felhasználásra és partnereinek takarmányt állít elő, sertéstelepet működtet, 1600 tejelő Holstein-fríz tehenet tart szaporulatával együtt. A nyilvános cégadatok szerint a mintegy 230 alkalmazottat foglalkoztató Hód-Mezőgazda Zrt. értékesítésből származó nettó árbevétele tavaly 11,616 milliárd forint volt, több mint 10 százalékkal haladta meg az előző évit. A cég exportbevétele 7 százalékot növekedve 2,464 milliárd forintot tett ki 2021-ben. A vállalkozás tavaly 287 millió forint adózott eredményt ért el, ez 10 százalékkal magasabb a 2020. évinél.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.