Több mint egy évtizede nem látott,  22,9 százalékos idei élelmiszerár-emelkedést becsül globálisan a Világbank áprilisi jelentése arra alapozva, hogy márciusban 83,9 százalékkal nőttek az élelmiszerárak 2020 azonos hónapjához képest. Utoljára 2006 júniusában volt ezt meghaladó, 96 százalékos emelkedés. 

Az élelmiszerek ilyen nagymértékű drágulása főként annak tudható be, hogy folyamatosan emelkednek az energiaárak és a fenntarthatósági törekvések teljesítése is jelentős többletköltséget ró a vállalatokra

– magyarázta az okokat Tresó István, a K&H Agrárfejlesztési főosztály vezetője. 

Élelmiszerhiánytól nem kell tartani, idén ugyanis globálisan jelentős tartalékok állnak rendelkezésre, azonban nem feltétlenül ott, ahol valóban szükség lesz rájuk, ezért a szállítási költségek tovább fokozhatják a drágulást

– tette hozzá a szakértő.

Pásztó Júlia bio malom búza őrlés egészséges táplálkozás tudatos élelmiszer gabona 2022 03 17  Fotó: Kállai Márton / Szabad Föld
Fotó: Kállai Márton / Szabad Föld

A jövő év viszont már más kérdés. 

Ha a háborús övezetekben idén ellehetetlenülnek a mezőgazdasági munkák, az a két nagy gabonatermelő ország kiesése miatt világszinten komoly problémát jelenthet.

 A mostani termelési szezonból ezért a lehető legtöbbet kell kihozni a várhatóan kieső termésmennyiségek pótlására. Ez a hazai termelők számára is lehetőséget jelenthet, amennyiben növelni tudják hektáronkénti hozamukat legalább az európai átlag szintjére és ezzel a többlettel ki tudnak lépni a világpiacra.