Két számjegyű áremelkedés látható a használt lakóingatlanok – lakások és családi házak – kínálati piacán a legnagyobb városokban – derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely több mint 300 ezer hirdetés adatai alapján nézte meg, hogyan alakultak az árak az elmúlt két évben.

A kutatás szerint az év elején felélénkült kereslet találkozott a szűk kínálattal a megyeszékhelyek és Budapest lakáspiacán, emiatt ismét lendületet kapott az áremelkedés. 

A fővárosban az eladásra kínált használt lakások és házak átlagos négyzetméterára 894 ezer forintot tett ki, ami éves szinten 17 százalékos áremelkedésnek felel meg.  A megyeszékhelyeken közül Győrben az eladó használt lakások négyzetmétere már meghaladja a 700 ezer forintot, ami több mint 40 százalékos éves drágulást jelent. 

Miskolcon és Szegeden 38-38 százalékkal nőttek az árak, így idén májusban 407 ezer és 626 ezer forintra rúgtak. 

Újra árrobbanás történt – fordulatokkal

Kétéves távlatban nézve a piacot, látszik, hogy a járványhelyzetben, 2020 májusát követő 12 hónapban az országos lakáspiacon a kínálat nem mozdult el számottevően, és jelentősebb áremelkedés sem történt. Igaz, a Budapesten kívüli piacon azért feljebb kúsztak az árak. Idén májusban viszont már látványos drágulásról van szó, szinte minden nagyvárosban 10 százalék feletti

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A szakember szerint vannak vásárlók, akik a felgyorsuló infláció, a háborús helyzet okozta bizonytalan gazdasági helyzet elől ingatlanba menekültek, és letudták a vásárlást az év első hónapjaiban. A többség viszont a lakáshitel-drágulás miatt bizonytalanabbá vált, így a saját lakását sem dobta piacra. Tehát a szűkülő kínálat erősödő kereslettel párosult, ez pedig árrobbanást okozott – fogalmazott Balogh László. 

Hozzátette: a drágulással párhuzamosan a kínálat is csökkent, de ezen a téren is fordulóponthoz érkeztünk 2022-ben, mert a kínálat nagyságának mélypontját jelentő 2022. februári–márciusi szinthez viszonyítva most már 5 százalékkal nőtt az eladásra meghirdetett használt lakások és házak száma. Jelenleg 110 ezer eladó lakóingatlan-hirdetésből válogathatnak vevők.

Berkes Szabina és Figder Molnár Gábor paprikát, paradicsomot, epret, salátát, fűszereket, fákat termelnek és nevelnek Sárváron a Laktanya utca egyik ház 4. emeleti lakásának balkonján. 2021.06.09. Sárvár Fotó: Benkő Sándor BS Vas Népe
Fotó: Benkő Sándor / Vas Népe

Mennyibe kerülnek a használt lakások és házak?

Az oldal árkörképe szerint 

májusban Budapesten az eladásra kínált használt lakások és házak átlagos négyzetméterára 894 ezer forintot tett ki. Ez éves szinten 17 százalékos drágulást jelent, a 2020-as szinthez viszonyítva pedig 25 százalékosat takar.

A megyeszékhelyek között az iparilag erősebb, valamint a határ menti megyékben és Veszprémben látható komolyabb, akár 30-40 százalékos áremelkedés. Győrben májusban már 706 ezer forint felett voltak az árak, ami 40 százalék feletti éves drágulást jelent, kétéves összevetésben pedig majdnem 60 százalékos a növekedés. Miskolcon és Szegeden egyaránt 38 százalékkal, 407 ezer és 626 ezer forintra nőttek az árak. Ez 2020-hoz képest 56 és 58 százalékos többletnek felel meg. A Pécsre jellemző mostani 558 ezer forintos négyzetméterár 49 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, míg a két évvel ezelőttit 70-nel múlja felül.

Balogh László a piaci folyamatokat értékelve közölte azt is, hogy az utóbbi 12 hónapban történt áremelkedés kifogta a szelet azoknak a vitorlájából, akik a gazdasági bizonytalanság miatt kivártak. Ha lesz is néhány százalékos árkorrekció, még így is többe kerülnek a használt lakóingatlanok, mint fél évvel ezelőtt. Ráadásul az infláció miatti kamatemelések eredményeként a lakáshitelek is drágábbak lesznek. Az ingatlan.com szakembere ezért azt tanácsolja a költözést tervezőknek, hogy ha az anyagi fedezetük is megvan az adásvételre, akkor nem érdemes a kivárásra játszani.