Ha minden más feltétel adott volna, akkor 3,5-4 év elegendő lenne ahhoz, hogy Magyarország kiválthassa az orosz olajimportot... de amíg minden részletről meg nem állapodunk, addig nem állapodtunk meg semmiről – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter a hírügynökség kérdésére, hozzátéve, hogy nem az orosz olaj kiváltásához szükséges átmeneti időszak okozná a legnagyobb problémát a magyar gazdaság számára, a technológiai átállás ugyanis 2025 év végéig, de legkésőbb 2026 közepéig megoldható Gulyás Gergely szerint. A kormány fő aggálya, hogy nem látja biztosítottnak az átálláshoz szükséges forrásokat, erről ugyanis még nincs megállapodás Brüsszellel.

Az Európai Bizottság nemrég azt javasolta, hogy az Oroszország elleni hatodik szankciós csomag tartalmazza az orosz olajra kivetett európai embargót is. A szankciók elfogadásához mind a 27 tagállam támogatására szükséges; Magyarország kilátásba helyezte, hogy megvétózza a büntetőintézkedésekre vonatkozó javaslatot.

2022.04.21. Budapest Kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. fotó: Teknős Miklós (TEK) Magyar Nemzet
Fotó: Teknős Miklós / Magyar Nemzet

Ahhoz, hogy Magyarország az orosz forrásból származó olaj importjáról valami másra állhasson át, első lépésként 750 millió eurós költségű fejlesztésre volna szükség a hazai olajfinomítóknál, valamint az olajvezetéket is meg kellene hosszabbítani Horvátországig. Hosszabb távon pedig akár 18 milliárd euróba is kerülhet a magyar gazdaság lekapcsolása az orosz olajvezetékről. 

Két hónap múlva dönthet a Mol a finomító átalakításáról

Eldőlt: felkészül a Mol arra az esetre, ha nem kapna vezetéken oroszországi olajat. Igaz, az elmúlt nyolc évben is azon dolgozott, hogy képessé váljon 35 százalékban nem orosz minőség feldolgozására Százhalombattán.

Gulyás a Reutersnek adott interjúban hangsúlyozta: Magyarországnak ezekre a forrásokra szüksége van ahhoz, hogy lemondhasson az orosz olajimportról, ha az EB-nek van erre javaslata, a kormány nyitott arra, hogy igent mondjon a szankciókra, ellenkező esetben kérni fogja, hogy Magyarországra ne vonatkozzon a korlátozás.

A miniszter a hírügynökségnek elmondta azt is, hogy az uniós helyreállítási alapból Magyarországnak megítélt forrásokról akár "egy órán belül" lezárhatnák az egyeztetéseket az Európai Bizottsággal, mert már minden fontos ponton megállapodásra jutottak. Gulyás közölte: a kormány minden Brüsszel által felvetett aggályra "konstruktív választ adott".

Politikai akarat kérdése csupán, hogy a Bizottság végül mikor teszi elérhetővé Magyarország számára a kérdéses forrásokat. 

Gulyás Gergely: az árstopok fenntartása a legfontosabb és legnehezebb feladata a kormánynak

A miniszterelnökséget vezető miniszter és a gazdaságfejlesztési miniszter a kormányinfón ismertette az extraprofit részleteit.