A pandémia, a szomszédunkban zajló háború és annak következményei miatt a Mizse gyártója, a Magyarvíz Kft. azzal számol, hogy hazai ásványvízpiac idei évét elsősorban a kiszámíthatatlanság fogja jellemezni. A szakértők egyelőre abból sem vonnak le messzemenő következtetéseket, hogy az első negyedév enyhe, 4 százalékos növekedést hozott a piacon. Ez elsősorban a turizmus fellendülésének köszönhető, miközben 

felmérhetetlenek a kedvezőtlen gazdasági fejlemények hatásai az ásványvízpiacra is, még inkább az alapanyagárakra, valamint az energia- és szállítási költségek változásaira.

ásványvíz Pouring fresh mineral water from a bottle into a glass, hydration and diet concept
Fotó: Shutterstock

A számok magukért beszélnek – írta a vállalat piaci prognózisában. A csomagolóanyagok ára egy év alatt megduplázódott, az áramszámlák ennek sokszorosával emelkedtek, és az üzemanyagárak, mint az köztudott, 50 százalékkal nőttek. Miután a költségek döntően külső okok miatt változnak ilyen drasztikusan, a Magyarvíz Kft. a gyártási folyamatai, az energiaszükségletei optimalizálásával, illetve a költségvetésének akár havi szintű újratervezésével próbálja kivédeni a negatív gazdasági tendenciákat. 

Az elszálló, sokszor előre kiszámíthatatlan árak alapvetően alakították át a cég beszerzéseit. A korábbi, éves tervezést követő gyakorlattal szemben jelenleg szinte havonta kötik le a gyártáshoz szükséges alapanyagokat, ezzel is megelőzve a felesleges kiadásokat. Másrészt folytatják a lajosmizsei gyár fejlesztését, és folyamatosan dolgoznak termékinnovációkon. 

A vállalat az elmúlt két évtizedben nagyságrendileg 10 milliárd forintos beruházással épített fel négy palackozósort, külön ráfordítással pedig kiszolgálócsarnokokat, raktárakat. 

Magyarország egyik legmodernebb ásványvíz-palackozó üzemét hozták létre Lajosmizsén, ahonnan éves szinten közel 300 millió palack áru kerül ki.  

Az idén új telephellyel is bővültek, miután megvásárolták a gyár melletti 30 ezer négyzetméteres ipari területet, ahol raktárakat és irodákat hoznak létre. 

A közel 100 főt foglalkoztató  Magyarvíz Kft.-nél törekednek arra is, hogy a dolgozók fizetése ne értéktelenedjen el, ennek részeként például januárban egyszeri béremelést hajtottak végre a gyártósoron dolgozók körében – tájékoztatta a VG-t a társaság.