Az a cél, hogy Magyarország válságálló állapotba kerüljön a háború után. A minisztérium feladata, hogy hatékonyabbá tegye a beruházások előtti útvonalat – közölte az MTI tudósítása szerint Lázár János építési és beruházási miniszterjelölt a gazdasági bizottsági meghallgatásán. 

Hiába zajlik ugyanis 10 000 milliárd forintnyi beruházás, párhuzamos struktúrák működnek, amelyeknek a megszüntetését javasolja majd miniszterként. Ezekről előbb egyeztet az érintett érdekvédelmi szervezetekkel, a kamarákkal, majd javaslatot tesz a jövő évi beruházásokra, az őszre pedig már egy új állami beruházási kerettörvényről szóló javaslatot dolgoznának ki. 

Újra kell gondolni, hogyan valósítsuk meg a beruházásokat. Indokoltság, okság és fenntarthatóság

– jelentette ki. Törvényileg elkülönítené a tervezést és az előkészítést.

Palkovics László – szintén a gazdasági bizottság előtt – technológiai és ipari miniszterjelöltként európai szintre emelné az ipart, és javítaná a hatékonyságát, mondván, a hozzáadott érték növelése nélkül nincs versenyképesség nemzetközi szinten.

PALKOVICS László
Palkovics Zoltán miniszterjelölt a bizottsági meghallgatásán közölte, hogy a tárcán belül Koncz Zsófia parlamenti államtitkár lesz, Vitézy Dávid a közlekedésért, Steiner Attila az energetikáért és a klímaügyekért, Kutnyánszky Zsolt az iparpolitikáért, foglalkoztatásért, digitalizációért, Raisz Anikó a környezetvédelemért felel államtitkárként, a közigazgatási államtitkár pedig Gazsó Balázs lesz
Fotó: Kovács Tamás / MTI

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésén úgy vélte: talán a pártpolitikai viták ellenére is konszenzus közeli álláspont, hogy a közigazgatási feladatok 2010 utáni összevonása sikeres döntés és reform volt. Szerinte a kormányhivatalok az elmúlt négy évben nem csupán a mindennapokban látták el a közigazgatás ügymenetét magas színvonalon és kiválóan, hanem akkor is, amikor valamilyen rendkívüli helyzetben kellett cselekedni.

GULYÁS Gergely
Gulyás Gergely miniszterjelölt a bizottsági meghallgatásán közölte: Orbán Balázs, a Miniszterelnökség eddigi parlamenti államtitkára és miniszterhelyettese a jövőben politikai igazgatóként a miniszterelnök mellett fog dolgozni, így a következő négy évben Fürjes Balázs – eddigi Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár – tölti be ezt a posztot
Fotó: Kovács Tamás / MTI

Az Agrárminisztérium a termőföld, a legelők, az erdők, a vizes élőhelyek védelmét egyformán fontosnak tekinti – mondta a tárca miniszterjelöltje az Országos Sajtószolgálat tudósítása szerint az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának ülésén. Nagy István a megválasztása esetén az ipari beruházásokkal szemben szorgalmazni fogja a termőföldek hatékonyabb védelmét, és továbbra is minden eszközt felhasználna a GMO-mentesség érdekében. A miniszterjelölt meghallgatásáról a VG is tudósított. A részletes beszámolót itt olvashatja:

A háború árnyékában tervezi a hazai élelmiszerek arányának növelését az agrárminiszter

Tíz igen és egy nem szavazattal támogatta a mezőgazdasági bizottság Nagy István agrárminiszterré történő kinevezését.