A hidrogén alapú teherszállítás és kapcsolódó hidrogén-töltőinfrastruktúra magyarországi fejlesztéséről írt alá szándéknyilatkozatot Lepsényi István, a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség elnöke olyan érdekelt nagyvállalatok képviselőivel, mint a Waberer’s, Magyar Posta, MOL Trans, Alfred Schuon Kft. Hunatom, Linde Gáz Magyarország Zrt., a Messer Hungarogáz Kft., az Air Products, a MOL, a HUMDA.

Az és Magyarország is célként tűzte ki a klímasemlegesség elérését 2050-re. 

Ennek következményeként a közlekedési és logisztikai szektorban az üvegházhatású gázok kibocsátását 90 százalékkal kell csökkenni 2050-re. A szállítmányozási szektor teljes széndioxid kibocsátásának 75 százaléka közúti szállításból származik, ezért nyilvánvaló, hogy e területen fontos dekarbonizációs fejlesztéseket kell megvalósítani. A hidrogén üzemanyag-cellás (FCEV) nehézgépjárművek nagyon ígéretes zéró-emissziós alternatívát jelentenek, melyek a klíma- és környezetvédelmi célok elérése mellett a szállítmányozási szektor elvárt műszaki feltételeit, mint a nagy hatótáv, rövid feltöltési idő, jelentős hasznos teherbírás egyaránt képesek teljesíteni.

Waberer's szállítás szállítmányozás kamion teherautó áruszállítás autóút
Fotó: Király Márton / KKM

Tekintve a hidrogén alapú mobilitás és kapcsolódó töltőinfrastruktúra komplex, egymástól kölcsönösen függő jellegét, ennek hazai létrehozása, elterjedése, valamint hatékony működtetése akkor lehetséges, ha az érdekelt felek egymással összehangoltan és együttműködve alkalmazzák a lehetséges technológiai és műszaki megoldásokat.

A szándéknyilatkozat célja, hogy lehetőség szerint a teljes hidrogénértéklánc mentén, összehangoltan valósuljon meg az együttműködés, így valósuljanak meg a beruházások a hidrogén alapú teherszállítás érdekelt szereplői között. Az együttműködésre fontos eleme, hogy a hidrogén töltőállomások ott és akkor váljanak elérhetővé, ahol és amikor a hidrogénüzemű járművek megjelennek, és az értéklánc hidrogén ellátása is ekkorra biztosított legyen, preferáltan zöld és karbonmentes hidrogénnel.