A fenntartható felzárkózás a legfontosabb célunk

– mondta a parlament gazdasági bizottsága előtti meghallgatásán Nagy Márton. A miniszterjelölt hozzátette, hogy önálló és önellátó gazdaságot kell létrehozni ennek érdekében. A Portfolio beszámolója szerint ezt követően az energiaárak emelkedéséről és a gabona drágulásáról beszélt, mint fontos kihívásokról, amelyek körbeveszik a magyar gazdaságot.

2018.01.31. Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.Fotó: Móricz-Sabján Simon
Fotó: Móricz-Sabján Simon

Nagy Márton az inflációról, az árstopok fenntarthatóságáról, a forint-euró árfolyamáról is szólt. A gazdaságfejlesztési miniszterjelölt úgy fogalmazott, „még mindig ott vagyunk, hogy az árfolyamot a piac határozza meg. Kinyit a piac, és a kereslet-kínálati viszonyok döntenek”.

Az árfolyam pont ott van, ahol lennie kell, mert a piac határozza meg

– mondta az euró-forint árfolyam kapcsán. Azt is mondta, hogy ha nem lenne átmenet az olajembargó alól, akkor a brent típusú olajár 110 dollárról 130-ra emelkedne, és a jelenlegi 480 forintos benzinár 800 forint fölé emelkedne.

Az olajembargó esetén drágább olaj várna Magyarországra. Nem beszélve arról, hogy milyen fejlesztéseket kellene végrehajtani a nem orosz olaj feldolgozása érdekében. Ezért kér Magyarország 18 milliárd eurót a beruházásokra – ismételte meg a miniszterjelölt Szijjártó Péter korábbi felvetését. 

Szijjártó: A paksi beruházás radikális felgyorsítására van szükség

A miniszterjelölt a meghallgatásán elmondta, megvannak a hosszú távú szerződések és tervek annak érdekében, hogy Magyarország az önellátás irányában tovább haladhasson.