Már a háború előtti hónapokban is komoly ellátási válsághelyzetek alakultak ki Európában (...) Komoly beruházásokat hajtottunk végre az elmúlt időszakban annak érdekében, hogy diverzifikált energiaellátási rendszerünk legyen

– jelentette ki a parlament gazdasági bizottsága előtti meghallgatásán Szijjártó Péter. 

A külgazdasági és külügyminiszter-jelölt elmondta, megvannak a hosszú távú szerződések és tervek annak érdekében, hogy Magyarország az önellátás irányában tovább haladhasson. 

Nyilvánvaló, hogy az energiaellátási válságokkal fenyegető helyzet, amely jelenleg a világban tapasztalható, megnöveli az új paksi beruházásnak a lehetőségét, annak a radikális felgyorsítására van  szükség

– mondta Szijjártó. Hozzátette, a Külgazdasági és Külügyminisztérium új feladatot kap, hiszen a paksi új atomerőműveinek a megépítése, illetve az ehhez kapcsolódó feladatok is ehhez a minisztériumhoz tartoznak majd. 

Szijjártó Péternél folytatja munkáját Süli János 

Süli János, aki 2017-től a paksi atomerőmű bővítéséért felelős miniszteri pozíciót töltötte be, a jövőben a Külgazdasági és Külügyminisztériumban folytatja. 

A miniszter korábban azt mondta, hogy Magyarország nemzetgazdasági és nemzetbiztonsági érdeke a paksi atomerőmű két új blokkjának megépítése. Szijjártó Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával tárgyalt Isztambulban, ahol a miniszter közölte: a tárgyaláson a Roszatom vezetői biztosították Magyarországot arról, hogy technológiai szempontból továbbra is képesek a beruházás végrehajtására.

 

Címlapkép: Paks 2. Atomerőmű Zrt.