„Jelentősen megnőtt az érdeklődés az erkélyes társasházi lakások iránt a járvány magyarországi megjelenése óta. A pandémia előtt mellékes szempont volt az erkély, pontosabban egyfajta extraként tekintettek rá, azaz a hasonló méretű, beosztású, azonos helyen és egyforma áron kínált lakások esetében inkább az erkélyest választották a vevők. Ma viszont már a többi paramétertől függetlenül is kifejezetten többen keresik ezeket” – fogalmazott Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Berkes Szabina és Figder Molnár Gábor paprikát, paradicsomot, epret, salátát, fűszereket, fákat termelnek és nevelnek Sárváron a Laktanya utca egyik ház 4. emeleti lakásának balkonján. 2021.06.09. Sárvár Fotó: Benkő Sándor BS Vas Népe
Fotó: Benkő Sándor / Vas Népe

Az 1000 lakásra vetített érdeklődések alapján 2020-ban és 2021-ben 7 és 5 százalékkal erősebb kereslet jellemezte az erkélyeseket. Korábban, azaz 2016–19 között még fordított volt a helyzet – derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely több mint 130 ezer hirdetés vizsgálatán alapul.  

A pandémia során a kertes házak iránti kereslet jelentősen nőtt, és gyakorlatilag azt lehet mondani, hogy az erkélyes társasházi lakások is jóval népszerűbbek lettek a korábbi időszakhoz képest – mondta Balogh László.

Az árkülönbség elsősorban Budapesten érhető tetten, ahol a Covid előtt még a balkon nélküli lakások voltak a drágábbak, de 2022-re az erkélyesek lettek az értékesebbek.

Budapesten az eladásra kínált erkélyes lakások átlagos négyzetméterára 901 ezer forint volt május közepén, míg a balkon nélkülieknél ugyanez 879 ezerre rúgott. Az erkélyes ingatlanok 2,5 százalékkal drágábbak, mint a többi, miután 15,3 százalékkal emelkedett az áruk egy év alatt, utóbbiaknál ehhez képest 12 százalékos volt csak a drágulás.

A megyei jogú városok piacán más a helyzet, mivel ott az erkélyes lakások picit olcsóbbak. Ezek átlagos négyzetméterára 527 ezer forint volt, ezzel szemben az erkély nélküliek 535 ezres átlagárral szerepeltek a kínálati piacon. 

Az országon belül tekintélyes különbségek vannak: a veszprémi és debreceni erkélyeseknél 745, illetve 662 ezer, a szegedieknél 583 ezer forint a négyzetméterár, miközben Szekszárdon 400 ezer alatti összegről van szó, Salgótarjánban pedig 232 ezerről. 

A vidéki nagyvárosokban azért sem kell többet fizetni az erkélyes lakásokért, mert a zöldebb környezetre vágyók ott nagyobb arányban és olcsóbban találnak kertes házakat a kínálatban – vélik az ingatlan.com szakértői.