Kinyitottak az európai országok, a közeli és távoli tengerpartok, valamint a magyarok körében is népszerű egzotikus turistaparadicsomok sorra jelentették be a járványügyi korlátozások eltörlését. Az utazás iránti vágy világszerte erős, azaz nőtt a kiutazó és jellemzően enyhült a belföldi vendégforgalom mindenütt. 

Egyre drágább lesz a last minute utazás

Félnek az áremelés vendégriasztó hatásától, de lépnek a szállásadók.

A tavalyi belföldi turisztikai rekordok megismétlésére most kevés az esély, miután azok, akik az elmúlt két évben nem tudtak vagy nem mertek külföldi nyaralást tervezni, az idén elutaznak, és várhatóan csak egy második, rövidebb vakációt töltenek itthon – jelezte a VG érdeklődésére Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. 

Budapest, 2022. május 1.A városligeti Ballon kilátó a Budai vár felől fényképezve 2022. május 1-jén. Ezen a napon megnyílt a városligeti Mimóza-dombon, az egykori sörsátor helyén létrejött Ballon kilátó. Szélcsendes időben 150 méter magasságba repül fel a rögzített, héliummal töltött hőlégballon akár 30 főnyi, 6 évesnél idősebb utassal. A ballon mintegy 5 perc alatt éri el a 150 méteres maximális magasságát, ugyanennyi időt tölt el a levegőben, és szintén 5 percnyi idő alatt tér vissza a felszínre. Jobbról a Szent István-bazilika látható.MTI/Szigetváry Zsolt
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Mindez a vidéki szállodák esetében jelenthet egyfajta keresletcsökkenést– tette hozzá.

Ugyanakkor Budapesten erőteljesen emelkedik a külföldi vendégek és vendégéjszakák száma. 

A KSH holnap közli az áprilisi kereskedelmi szálláshelyi gyorsjelentést, ebből még nem látszik az, amit a szállodaiparban már tudnak, hogy a május remek forgalmat hozott, és a nyári előfoglalások is ígéretesek Budapesten.

Olyannyira kedvezően alakul a helyzet, hogy Budapest már Prága, Pozsony, Krakkó és Bécs szállodáinak foglaltsági rátáját is meghaladta a legtöbb szegmensben, és áprilisban csak Varsó előzte meg a régióban. A  61,7 százalékos kihasználtsággal működött középkategóriás és az 57,9 százalékos foglaltsági mutatókkal záró négycsillagos kategória, valamint az 57 százalékos luxusszegmens a gyors felpattanás ígéretét hordozza Budapest esetében – tudtuk meg. 

A szállodai jövedelemtermelő képességet tükröző revpar mutatóban a háromcsillagos kategóriában Bécs megelőzte Budapestet, de a négy- és ötcsillagos szegmensben nem volt jobban teljesítő a magyar fővárosnál. 

Egyértelműen és magabiztosan elindult a visszarendeződés Budapest külföldi vendégforgalmában, a magyar főváros szállodaipara január és május között folyamatosan növekvő foglaltságot mutat, 2019-es turisztikai teljesítményét várhatóan a régióban elsőként éri el – fogalmazott Baldauf Csaba. A szállodaszövetség belső felmérést végzett tagjai körében az idei várakozásokról, jellemző trendekről. Eszerint májusban 65-70 százalékos foglaltságról számoltak be a hotelek, a nyárra pedig átlagosan akár 75 százalék feletti szobafoglaltságra is van esély a szövetségi előrejelzés szerint. 

Érdekesség, hogy a Budapesten megvalósult fejlesztéseknek, mindenek előtt a Liget-projektnek nagyon komoly és egyértelműen pozitív visszhangja van turizmus szakmai berkekben, az utazásszervezők és a vendégek visszajelzései is jók– szögezte le az MSZÉSZ elnöke, aki szerint a látnivalók sűrűsége és a külföldieknek most kedvező forintárfolyam is jót tesz a magyar fővárosnak.

2020.07.10. Sófok Kánikula Somogy megyében.Balaton nyaralás, strandolás illusztráció. Fotó: Németh András NA Somogyi Hírlap
Fotó: Németh András / Somogyi Hírlap

A piaci szereplők prognózisa szerint a vidéki három- és négycsillagos kategóriában most  látható időarányos elmaradás az előfoglalásokban még mérsékelhető, a rövid távú foglalások az idén nagyobb hangsúlyt kaphatnak belföldön. A belföldi vendégforgalom 2019-hez képest és a tavalyi, rekordévhez mérten is egyelőre szerényebben alakul, míg tavaly, a májusi újranyitást követően berobbantak a foglalások, ehhez a bázishoz képest jelenleg 5-10 százaléknyi lemaradás van sok esetben a vidéki szállodáknál. 

Lehetséges forgatókönyv az is, hogy az átlagárak jelentős emelkedése miatt alacsonyabb foglaltság mellett a 2021-es nyár árbevételét az idei mégis meghaladja. Ez azonban már aligha lesz elég a megnövekedett költségek teljes körű kompenzálására. 

Ráadásul az orosz–ukrán háború miatt berobbant áremelkedések okozta gazdasági válság miatt benne van a levegőben az utazási piacot érintő keresletcsökkenés, kérdés, hogy az milyen mértékű lesz. Emiatt is nagy szükség van a turizmusban a SZÉP-kártyára, ami szállodaipari várakozások szerint júliustól talán újra visszacsatornázódik a szálláshelyi piacra. Ráadásul az idén számottevő és szükséges kapacitásbővülést hoz, hogy többségében most készülnek el a Kisfaludy 2030 program támogatásával épülő és megújuló hotelek, aminek hatása vidéken a magasabb kategóriákban jelentkezik.