Továbbra is változékony képet mutat az lakóingatlanok országos piaca, júniusban nőtt az ingatlanpiaci kínálat, miközben a feladott hirdetések száma pedig csökkent – áll az ingatlan.com júniusi keresleti-kínálati összesítőjében. A keresleti oldalon is látható az óvatosság, az 1000 eladásra váró lakóingatlanra vetített érdeklődések száma 9 százalékkal esett éves szinten. 

Ez továbbra is a bizonytalansággal magyarázható, amelyben szerepet játszik a gyorsuló a háború negatív hatása, valamint a gyorsan változó nemzetközi gazdasági helyzet

 – fogalmazott Balogh László, az ingatlan.com gazdasági szakértője.

Bár Budapesten és minden megyében csökkent az 1000 hirdetésre jutó érdeklődés, jelentős eltérések láthatók az országon belül. A legnépszerűbbek a fővárosi ingatlanok, a Budapesten kívüli piacot nézve Komárom-Esztergom, Vas, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Csongrád-Csanád szintén kiemelkedik a mezőnyből ezer hirdetésre jutó 1160-1200 érdeklődéssel.

20220614 Szeged 

MNB lakáspiaci elemzése szerint 18 százalékkal túlértékeltek a vidéki nagy városok lakásárai.

Képen: Lakótelepi társasházak, lakások.

Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM)
Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország

Egyre több az eladó ingatlan a Balaton mellett

A magánszemélyek és az ingatlanközvetítők összesen több mint 31 ezer lakóingatlan-hirdetést adtak fel az ingatlan.com-on, ami közel 7 százalékkal marad el a tavaly júniusi mennyiségtől. Vannak azonban kivételek, ahol a magánszemélyek több lakóingatlant hirdettek eladásra, mint egy évvel korábban.  

Veszprém megyében például 29 százalékos bővülés következett be, Csongrád-Csanádban pedig 20 százalékos volt a növekedés. 

A Veszprém megyei bővülés részben magyarázható azzal, hogy a megyében lévő települések közel esnek a Balatonhoz, márpedig a tó környékén található ingatlanok iránt a nyári hónapokban erős a kereslet. Emellett a megyeszékhely is hosszú idő óta a drágább városok közé tartozik, az eladási árakat és a bérleti díjakat nézve egyaránt

– fogalmazott Balogh László, hozzátéve, hogy Csongrád-Csanád megyében pedig az egyik legfontosabb tényező, hogy Szeged népszerű és nagy egyetemváros, ami támaszt ad az ottani ingatlanpiacnak.

Tovább tart eladni egy-egy ingatlant

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a teljes kínálat mégis bővülést mutatott júniusban. Idén május végén még csak 106 ezer eladó lakás- és házhirdetésből válogathattak a vevők, június végére ez a szám már 110 ezerre nőtt.

A csökkenő friss kínálat ellenére a kínálat összmennyiségének növekedése annak köszönhető, hogy bizonyos területeken már tovább tart eladni egy-egy ingatlant, mint a korábbi hónapokban

– tette hozzá az ingatlan.com szakértője.