A felderített bűncselekménygyanúkhoz kapcsolódó elkövetési érték mintegy 34,7 milliárd forint, a leggyakoribb gyanú az iparjogvédelmi jogok megsértése, kábítószer birtoklása, a költségvetési csalás, valamint a kábítószer készítésének előkészülete volt. A beszámolási időszakban az adóhatóság a feltárt bűncselekménygyanúkhoz kapcsolódóan 2321 büntetőfeljelentést tett az illetékes nyomozóhatóságoknál. A feltárt jogsértések esetszáma 7,9 százalékkal meghaladja az előző évit, az elkövetési érték azonban 26,4 százalékkal elmaradt a bázisidőszaki mutatótól. A megtett feljelentések száma 8,6 százalékkal magasabb a 2020-asnál.

Több tucat üzletzárást rendeltek el

A kereskedőknek a legtöbbször az online pénztárgép megfelelő használatáról kellett számot adniuk.

Hasonló képet fest a tárgyévi nyomozások összesítése. Az elmúlt évben a nyomozószervei 3387 ismertté vált jogsértés kapcsán indítottak büntetőeljárást, amely 6,7 százalékkal maradt el a 2020. évi adattól. Ebből a hatáskörös bűncselekmények száma 3213 volt. Az ismertté vált bűncselekmények 42 százaléka költségvetési csalás volt, de jelentős az iparjogvédelmi jogok megsértése (21 százalék) és a csődbűncselekmény (10 százalék) aránya is. 

A feltárt bűncselekményekhez kapcsolódó elkövetési érték 6,4 százalékkal mérsékeltebb a bázisidőszaki értéktől. A felderített elkövetési érték 75 százaléka költségvetési csalás körében elkövetett bűncselekményekhez kapcsolódik. Az összesített vagyonbiztosítás összege – lefoglalás, zár alá vétel, önkéntes megtérítés és egyéb módon történt kárbiztosítás együttesen – függetlenül a kényszerintézkedéshez kapcsolódó bűnügyek indulásának évétől 78,9 milliárd forint volt. Az elkövetési értékhez viszonyítva ez 101,6 százalékos vagyonbiztosítást jelent. 2020 ugyanezen időszakában a vagyonbiztosítás 101,2 milliárd forint volt 121,9 százalékos mutatóval.

Tavaly közel 440 milliárd forintot szedett be az adóhatóság

A költségvetési szigor miatt az ellenőrzések száma is növekedni fog, vélik a Deloitte Legal adóperes ügyvédei.

A NAV 37 esetben bűnszervezetben, 18-szor pedig bűnszövetségben elkövetett bűncselekmény miatt hallgatott ki gyanúsítottakat. Ezen bűnügyek jelentős része a múlt évet megelőző elkövetési időszakra vonatkozik, két kivétellel a nyomozások elrendelése is. Az azonosított bűnszervezetes, bűnszövetséges ügyek elkövetési értéke meghaladja a 105 milliárd forintot, a hozzájuk kapcsolódóan elrendelt lefoglalás, zárolás, önkéntes megtérítés értéke csaknem 52,5 milliárd forint. Szervezett elkövetés gyanúja 32 bűnügynél (bázisidőszakban 28) merült fel.