Az online pénztárgép használatára kötelezetteknél végzett ellenőrzéseken a pénztárgép éves felülvizsgálatával kapcsolatos mulasztások: a késedelem, elmaradás, pénztárgépnapló szabálytalan vezetése voltak a legjellemzőbbek – derült ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) évkönyvéből. Az adószakmai ellenőrzésekről szóló összefoglaló szerint a tavaly – a meghiúsult vizsgálatokat is figyelembe véve – több mint 151 ezer ellenőrzést folytatott le, ennek eredményeként 208,5 milliárd forint nettó adókülönbözetet tárt fel, a kiszabott szankciók (adó- és mulasztási bírság, késedelmi pótlék) összértéke csaknem 230,4 milliárdot tett ki.

A nyugta- és számlaadást ellenőrző vizsgálatok 79,2 százaléka, több mint 30 ezer irányult online pénztárgéppel kapcsolatos kötelezettségek vizsgálatára is. A vizsgálatok 9 százaléka zárult megállapítással, amelynek eredményeként 694,8 millió forint mulasztási bírságot szabott ki a NAV. A pénztárgép-üzemeltetéssel kapcsolatos szabálytalanság miatt 41 üzletzárást rendelt el. A koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt a helyszíni ellenőrzéseket a hatóság 2021. március 5-től felfüggesztette. A bevezetett korlátozások miatt az elviteles, valamint házhozszállítási szolgáltatást nyújtó éttermek és vendéglátóhelyek kerültek az ellenőrzés fókuszába, de az operatív szakterület munkatársai piacokon, vásárokon is ellenőriztek.

termelői piac
NAV
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

 

A korlátozások feloldása után a szakterület a jelentős forgalmat generáló fesztiválokat, falunapokat, rendezvényeket, továbbá a vendéglátóhelyeket, nyári szezonális termékeket és szolgáltatásokat vizsgálta. Emellett az igazgatóságok folyamatosan ellenőrizték a strandok, fürdők területén működő vállalkozásokat, a piacokon árusítókat, az ajándéküzleteket, valamint a szálláshely-szolgáltatást nyújtó adózókat. Jellemzően a nyugta- és számlakibocsátást, az online pénztárgépek üzemeltetését és az alkalmazottak foglalkoztatását vizsgálták.

A nyári időszakban valamennyi igazgatóság fokozottan ellenőrizte a vendéglátóipari vállalkozásokat, egyik kiemelt ellenőrzési terület és időszak volt a nyári balatoni ellenőrzés-sorozat. A Balaton környéki vendéglátóipari egységek ellenőrzésekor az adóellenőrök elsősorban a nyugta- és számlaadást, az alkalmazottak bejelentését, az online pénztárgépekkel kapcsolatos jogszabályi előírások betartását és a készpénzkészlet kezelését vizsgálták, a kedvezményes áfakulcsot alkalmazó helyeken a pénztárgépi gyűjtők helyes használatára is kitértek. Az egyik leggyakoribb mulasztás a pénztárgépi gyűjtők helytelen használata volt.

Tavaly folytatódtak a zöldség- és gyümölcs-nagykereskedelmet érintő ellenőrzések is. A vizsgálatok közül 515 zárult le 9,4 milliárd forint nettó adókülönbözet megállapításával. Az adókülönbözet fedezetének biztosításáért 6,2 milliárd összegben ideiglenes biztosítási intézkedést is elrendelt a hivatal. A NAV 1597 jogkövetési vizsgálatot és 31 adóellenőrzést folytatott le az elektronikus kereskedelemben részt vevő adózóknál, az utóbbiak közül 28 megállapítással zárult. Az adóellenőrzések eredményeként 191 millió forintot meghaladó nettó adókülönbözet állapítottak meg és 44 millió forint mulasztási bírságot szabtak ki.