Újabb nekifutásra keresnek tulajdonost az 1870-ben épült parádfürdői Károlyi-kastélynak, amely a múlt század húszas éveitől a második világháborúig szálloda, majd a rendszerváltásig gyermeküdülő volt, legutóbb pedig idősek otthonaként üzemelt, de 14 éve bezárták. 

Károlyi-kastély Parádfürdő, Parád
Fotó: Ráfael Csaba

Az egykor szebb napokat látott Alsó-kastély és parkja 176,5 millió forintos kikiáltási áron került fel immár másodjára a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő elektronikus árverési portáljára. A kastélyt az elmúlt másfél évszázadban többször átépítették, bővítették, egykor Ybl Miklós tervei nyomán is megújult.

A két külön helyrajzi számon meghirdetett, de kizárólag egyben megvásárolható ingatlanok – mint az árverési hirdetmény leírásában szerepel – Parád nagyközség Parádfürdő elnevezésű részén, a főút mellett helyezkednek el, a település központjától mintegy 2,8 kilométerre. 

A leromlott állapotú kastély közvetlen környezetében, szintén a Kossuth Lajos úton található a híres parádfürdői gyógyfürdő (Parádfürdői Állami Kórház és Gyógyfürdő), és az ingatlanokkal szemben, az út túloldalán áll Parádfürdő legnevesebb, legexkluzívabb szállodája az Erzsébet Park Hotel. Az egyik, 2,4 hektáros, beépítetlen telek övezeti besorolása zöldterület, nem beépíthető. 

A szomszédos, csaknem 8 ezer négyzetméteres területen a Károlyi-kastély épülete és melléképülete található. 

Az épületek évek óta, jelenleg is használaton kívül állnak – írják a tételes adatoknál.

A márciusi árverés eredménytelenül zárult. Legközelebb június 14–21. között lehet licitálni az állami tulajdonú ingatlanegyüttesre, ám csak komoly felújítási szándékkal érdemes belevágni a vásárlásba.