A magas inflációnál egy rosszabb dolog van az elhúzódóan magas infláció. Ennek megfelelően a döntéseinket az infláció elleni harcra összpontosítjuk. Nincs könnyű győzelem, de bizonyosak vagyunk abban, hogy ezt meg fogjuk nyerni – mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, miután a Monetáris Tanács váratlanul hatalmas, 185 bázispontos kamatemelést hajtott végre, 7,75 százalékra emelve az alapkamat mértékét. 

Virág Barnabás MNB fenntartható egyensúly és felzárkózás
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A másodkörös hatások elkerülése a kulcs, ezért kitartó, határozott monetáris ciklusra van szükség. Az MNB elsők között ismerte fel a tartós infláció okozta kockázatot,  és eddig Európában a legnagyobb kamat emeléseket hajtotta végre. A másik fontos tényező az infláció tetőzése, amíg az infláció emelkedik, addig az inflációs várakozások is emelkednek.

A Monetáris Tanács az alapkamat és az egyhetes betéti kamat összezárását tartja szükségesnek.

-hangsúlyozta az MNB alelnöke. Az összezárás második lépcsőfoka csütörtökön következik, amikor az egy hetes betéti kamat is emelkedni fog. Hangsúlyozza, hogy az összezárás tartós eleme a jegybanki intézkedéseknek.

Virág Barnabás a jegybank jelentéséről is beszélt. A magyar gazdaság növekedési dinamikája lassul, de idén így is5 százalék körüli növekedésre számít,

 ezt 2023-ban már 2-3 százalékos ütem, tehát jelentős lassulás követheti, majd 2024-ben pedig 3-4 százalék.

Az infláció a jelenlegi várakozásaik szerint ősszel tetőzhet. A jövőben is magasabb inflációval számolnak, 6,8 százalékos lehet jövőre is a fogyasztói árak növekedésének üteme. Májusban is magasak voltak az átárazások. Júniusban 11 százalékot átlépheti az inflációs ütem. Szerinte kulcskérdés, hogy az átárazás hogyan folytatódnak a nyáron, általában ebben az időszakban alacsony átárazások jellemzőek, kérdés, hogy ez idén miképp alakul.

Folytatódó, határozott monetáris szigorításra van szükség

- hangsúlyozta az MNB alelnöke, hozzátéve, hogy addig kell tartania, amíg a tetőpontja nem látszik. 

Általában feljebb tolódott az inflációs pálya Virág Barnabás szerint, a kockázatok erősödtek, mind a belső, mind a külső tényezők szerepet játszanak ebben.

A jegybank hónapról hónapra értékeli a kockázatok alakulását és ennek megfelelően hoz döntéseket, addig ez így lesz, amíg az inflációs fordulat be nem következik. Egyértelmű irány a kamatok folyamatos emelése - hangsúlyozta.

A költségvetési egyensúly a nyári hónapoktól javuló pályára áll

- emelte ki. A swap piacokat érintő döntésekről elmondta, hogy kiemelt fontosságú a jegybank számára. Azt várják el, hogy a swap piac igazodjon az irányadó kamathoz, viszont van olyan időszak, amikor ez nem történik meg. Általában a negyedév végén következik be. Új jelenség, hogy a negyedéveken belül is bekövetkezett. Ez indokolta, hogy a jegybank erre lépjen, ezért a swap tendereket kiterjesztik a negyedéveken belüli időszakra és készen állnak a szükséges lépésekkel a swap piacok működésébe bármikor beavatkozni. Ezzel a jegybank szűkíti a bankrendszer likviditását. Azt várják, hogy a mostani döntés a monetáris transzmisszió hatékonyságát erősíti.

Minden rendelkezésre álló jel, hogy az EU-val a megállapodás létrejön

- utalt az EU források körüli vitákra.

A jegybanki céloknál érdemben magasabb lehet az inflációs ütem 2023-ban - válaszolta újságírói kérdésre Virág Barnabás, megismételve, hogy addig folytatják a kamatemelést, amíg az a tetőpontját nem látják. Hangsúlyozta, hogy a jegybank legfontosabb feladata az árstabilitás fenntartása. A háború kapcsán megjegyezte, ha elhúzódik, akkor ugyanazt fogják tenni, amit eddig, amivel el lehet érni az árstabilitást.

A kamatemelési ciklusról elmondta, hogy a határozott kamatemelések addig folytatódnak, amíg nem körvonalazódnak az infláció tetőzése. Hangsúlyozta, hogy ennél erősebb állítást nem tud megfogalmazni.