A belföldi vendégek száma több mint hét és félszeresére, a vendégéjszakáké csaknem öt és félszeresére növekedett az előző év azonos hónapjához képest idén áprilisban, amikor a külföldi vendégek száma több mint tizenkétszeresére, a vendégéjszakáké közel kilenc és félszeresére emelkedett – jelentette a KSH.

Mint arra a jelentés kitér, a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma elsősorban a járványügyi korlátozások miatti alacsony bázis következtében nőtt többszörösére az előző évihez mérten.

Fotó: VG

A Covid–19-járvány kitörése előtti, 2019. áprilisi értéktől a belföldi vendégéjszakák száma 20, a külföldieké 35 százalékkal maradt el.

A kereskedelmi szálláshelyeken idén áprilisban összesen 384 ezer belföldi vendég szállt meg, és 844 ezer vendégéjszakát töltött el, ennek 76 százalékát szállodákban, ahol így hétszeresére nőtt a forgalom. A panziókban és a közösségi szálláshelyeken a forgalom 2,4-, illetve 2,9-szeresére nőtt a tavaly áprilisihoz képest.

A legnépszerűbb turisztikai régió a a belföldiek körében a Balaton és a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, ahol a vendégéjszakák 22, illetve 17 százalékát regisztrálták.

2022.05.14. Eger Emlékhelyek napja az egri várban. Fotó: Berán Dániel BD Heves Megyei Hírlap
Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

A szálláshelyekre érkezett 313 ezer külföldi vendég összesen 822 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégéjszakák 84 százalékát szállodában töltötték, ez több mint tizenegyszeres bővülés 2021 áprilisához mérten. A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, ott a külföldivendég-éjszakák 64 százalékát regisztrálták.

Áprilisban az összes bruttó árbevétel folyó áron közel nyolcszorosára, 38 milliárd forintra növekedett.

Széchenyi-pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken több mint tizenkét és félszer annyit, összességében 2,2 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.

Az év első harmadában a kereskedelmi szálláshelyeken négy és félszeresével több, összesen 5,1 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek három és félszeresével, a külföldiek hat és félszeresével több (2,7 millió, illetve 2,4 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron több mint öt és félszeresével nőtt, és 116 milliárd forintot tett ki.