A lakosság körében a legismertebb passzív jövedelemforrás a lakásbérbeadás – állapította meg a Profession.hu állásportál felmérése. Az online kutatást az idén májusban készítették a elterjedtségéről és a tevékenység motivációiról, a 18–75 éves internetezők köréből a reprezentatív kutatásba 1000 embert vontak be. A felmérésből kiderül, hogy a felnőtt lakosság 52 százaléka nem ismeri a passzív jövedelem fogalmát, bár a definíció tisztázását követően a megkérdezettek háromnegyede már ismert ilyen bevételi formákat.

Rég nem hallott jóslat: csökkenhetnek a belvárosi lakásárak

Átrajzolhatja a belvárosi ingatlanárakat az új rezsiszabályozás.

A válaszadók 67 százaléka számára a lakásbérbeadás volt a legismertebb, a pénzügyi befektetéseket 46, a tőzsdét 43, a saját internetes vállalkozást 41 százalék azonosította passzív bevételt generáló lehetőségként. A felmérés szerint a passzív jövedelmi forrásokat ismerők 25 százaléka profitál saját passzív jövedelméből. A teljes online elérhető lakosságra vetítve nagyságrendileg 1,2 millióan vannak, akiknek a fizetésük mellett van extra bevételük. Többségüknek pénzügyi befektetéseik vannak (kötvény, értékpapír), amelyet az ingatlan-bérbeadás követ. A harmadik helyen holtversenyben áll a kriptovaluta-bányászat és -kereskedelem, illetve a multi-level marketing típusú ügynöki tevékenység.

Kiadó
Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld

A közlemény rámutat: bár a passzív bevétel  megszerzése sok esetben nem igényel komolyabb előképzettséget, az ilyennel nem rendelkezők 83 százaléka nem is tervezi, hogy a közeljövőben ilyen célból belevág valamilyen tevékenységbe. A passzív jövedelemmel tervezők motivációja szerteágazó a felmérés szerint. A válaszadók 42 százaléka több szabadidőt remél tőle hosszú távon, 37 százalékuk rugalmasabb időbeosztást, míg csaknem azonos arányban vannak azok, akik szórakoztató tevékenységet látnak benne. 

A passzív jövedelemre vágyók több mint a fele még nem tudja, mire használná a bevételéből származó összeget. Ezzel szemben 31 százalékuk nyugdíjkiegészítés céljából vágna bele a tevékenységbe, míg a megkérdezettek közel negyede szeretné hosszú távon kiváltani az aktív jövedelmi forrását – olvasható a Profession.hu közleményében.