A Mercedes 400 milliárd forint értékű gigaberuházásba kezd Kecskeméten, a projektnek jelentős munkahely-teremtő hatása is van – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.  Leszögezte, ez az idei esztendő eddig bejelentett legnagyobb értékű beruházása Magyarországon.

A  magyar állam 14 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással járul hozzá a kecskeméti Mercedes-projekthez, és támogatja a helyben induló képzési programot is.

Kecskemét nagyot nyer, egyrészt új elektromos meghajtású autótípusok gyártására is képes lesz hamarosan a helyi gyár, emellett jelentős térség-, illetve infrastruktúrafejlesztés is kapcsolódik majd a projekthez.

mercedes, factory, gyár, 2022.07.21. Móricz-Sabján Simon
Fotó: Móricz-Sabján Simon


Szárnyal a magyar autóipar, ebben a Mercedesnek hatalmas szerepe volt és van – szögezte le Szijjártó Péter a bejelentésen.

A magyar autóipar 2010 óta több mint két és félszeresére növelte teljesítményét, egy évtizede az akkori 3600 milliárd forint után tavaly 9400 milliárd forint értéket állított elő, és idén, az év első öt hónapjában a valaha mért legmagasabb adatot produkálta 4500 milliárd forint termelési értékkel, 90 százalékos exporthányaddal.

Idén a 10 ezermilliárd forintot is meghaladhatja az ágazat.

 Az autóipari világranglistán ezzel a 20. helyre került Magyarország, ahol az autóiparban már 155 ezer ember tevékenykedik.

„Magyarország a globális autóipari forradalom egyik legfontosabb  helyszíne lett” – méltatta a ma bejelentett kecskeméti gigaberuházást Szijjártó, emlékeztetve  a Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója által elmondottakra, miszerint a német autóipari konszern meghirdetett stratégiája szerint 2030-ra kizárólag elektromos autókat szeretne látni a portfóliójában. 

mercedes, factory, gyár, 2022.07.21. Móricz-Sabján Simon
Fotó: Móricz-Sabján Simon

A világ valamennyi kontinensén hatalmas gyártóbázisokkal rendelkező Mercedes e cél eléréséhez kulcshelyszínként tekint Magyarországra.

Már eddig is óriási sikertörténetet írt Magyarország és a Mercedes együtt is, a 120 éves tradícióval rendelkező magyar autóipar találkozott a 140 éves Mercedes csoporttal, a világ egyik legnagyobb és leginnovatívabb autóipari óriással. 

Ma már evidencia, hogy a Mercedesek Magyarországon készülnek. 

mercedes, factory, gyár, 2022.07.21. Móricz-Sabján Simon
Fotó: Móricz-Sabján Simon

A beruházás eredményeként új típusok gyártását, az eddigieknél magasabb kategóriájú, magasabb technológiai értékű modellek gyártását hozzák ide.

A 400 milliárd forint értékű beruházáshoz a 14 milliárd forint vissza nem térítendő beruházást biztosít a kormány, és olyan infrastrukturális fejlesztéseket hajtanak végre, amelyek egész Kecskemét számára biztosítanak újabb lehetőségeket.

Magyarország és Németország gazdasági együttműködése újabb szintet lép, a magyar–német kereskedelmi forgalom tavaly rekordösszeget, 60 milliárd eurót ért el, idén pedig már az első négy hónapban 7 százalékkal bővülve további rekordnövekedést ért el. Németország és Magyarország gazdasági együttműködése most még tovább erősödik, a német vállalatok megerősítették első helyüket a beruházói közösségek versenyében – mondta a külgazdasági miniszter.

Ma Kínán és Németországon kívül Magyarország az egyetlen ország, ahol mindhárom prémium német autómárka gyártási kapacitással rendelkezik már nagyon rövid időn belül– célzott a debreceni BMW-gyárépítésre Szijjártó.

Ugyanakkor a legnagyobb keleti akkumulátorgyártó vállalatok itt hozták létre a világ egyik legnagyobb elektromosakkumulátor-gyártó kapacitását, amelyben már harmadikok, exportjában ötödikek, 2025-re pedig az elektromos autókhoz való akkumulátorok mostani gyártói kapacitását megtriplázza Magyarország.

mercedes, factory, gyár, 2022.07.21. Móricz-Sabján Simon
Fotó: Móricz-Sabján Simon

Szijjártó Péter megköszönte a a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezetőjének, hogy eddig is mindent megtett azért, hogy a kecskeméti gyárba egyre több és több kapacitás érkezzen.

„Magyarországnak van egy újabb barátja a Mercedes döntéshozatali fórumán” – méltatta a kormány részéről Jörg Burzer, a Mercedes-Benz Group AG termelését és ellátási láncért felelős igazgatósági tagjának érdemeit Szijjártó Péter, leszögezve, hogy a kölcsönös megállapodásokat száz százalékig be fogják tartani.