Az Alföld jelentős részét érintő aszály miatt továbbra is alig van szúnyog Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Érezhető jelenlétük az elmúlt hetekben főleg a nyugati országrészben, a Duna mentén és esőzések után kisebb területeken alakult ki – közölte a katasztrófavédelem. 

A csípőszúnyogok megfelelő hőmérsékletű állóvizekben képesek kifejlődni, amelyek lehetnek állandó tavak, mocsaras területek, kisebb vízmegállások, pocsolyák, ház körül összegyűlt vizek, de egyes fajok számára a faodúban lévő víz is elegendő. Az állandó tavakban a rovarok természetes ellenségei ellensúlyozzák a szaporodásukat, így extrém szúnyoginvázió nagyobb esőzések vagy árvíz után az ideiglenes vizekben alakul ki.

A szakemberek a következő napokban a főváros Duna menti területein, Győr-Moson-Sopron megyében Csorna térségében, néhány Veszprém és Vas megyei településen, a Csepel-sziget térségében, valamint Baja és Mohács környékén végeznek kifejlett szúnyogok gyérítését célzó kezeléseket. A munkát platós gépjárműveken rögzített szúnyogirtó berendezésekkel végzik, jellemzően az esti és éjszakai órákban.