A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye szerint 

augusztus elsejétől a villany esetén 1,4 millió, gáz esetén 900 ezer fogyasztó érintett a várható drasztikus rezsiár-emelkedésben.

Dr. Zsidi Roland, az ICT Legal, dr. Termel Ügyvédi Iroda vezető ügyvédje arra hívja fel a figyelmet: most lesz csak igazán jelentősége annak, hogy 

a munkáltatók és a munkavállalók komolyabban megfontolják a távmunkavégzéssel összefüggésben adható költségtérítést, 

a növekvő rezsivel párhuzamosan várhatóan növekvő bérigények miatt. 

A járvány miatti idején vezették be a távmunkavégzésre járó költségtérítést, amelyet az idén június 1-jétől már jogszabályi szinten szabályoznak; a személyi jövedelemadóról szóló törvény 3. számú melléklete kiegészült a korábban rezsiátalányként ismertté vált jogintézménnyel. Ez lehetőséget biztosít a munkáltatók számára, hogy a távmunkavégzés keretében munkát végző munkavállalóknak – a felek megállapodás alapján – havonta, maximum az adóév első napján érvényes 

havi 10 százalékának megfelelő összeget (2022-ben havi 20 ezer forintot) fizessenek ki adómentesen.

Ma már az esetek túlnyomó többségében a home office a munkavállalók alapvető igényeként jelenik meg az állásinterjúkon, és a gyakorlat is azt mutatja, hogy a munkavállalók jelentős része a munkaidejét részben vagy egészben távmunkában tölti. A korábban „rezsicsökkentett” számlák miatt eddig részükről, illetve a munkáltató részéről is csak kevés esetben merült fel ez az adómentes költségtérítés. 

A fejlemények tükrében érdemes átgondolni, hogy ezzel az adómentes költségtérítéssel éljenek az érintettek, hiszen a bérfejlesztések sokkal több kiadással járnak 

– állapítja meg dr. Zsidi Roland vezető ügyvéd. 

rezsi
Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

Kinek, mire és hogyan adható a rezsiátalány? 

A rezsiátalány a távmunkában dolgozóknak adható, és konkrétan nem kell meghatározni, számlával vagy bizonylattal igazolni, hogy a költségtérítést a távmunkavégzéssel összefüggésben mely felmerülő költségre számolják el.

Fontos megemlíteni, hogy a távmunkavégzés keretében való foglalkoztatásról, annak részletszabályairól és a költségtérítésről is munkaszerződésben (munkaszerződés-módosításban) kell megállapodni.

A jelenleg 20 ezer forintos maximumösszeg csak abban az esetben adható, ha a munkavállaló a munkaidejének 100 százalékát távmunkában tölti. 

Ha a távmunkavégzés nem érinti az egész hónapot, a havi összegnek a távmunkavégzéssel érintett napokkal arányos része fizethető ki – figyelmeztet az ügyvéd.

A munkáltató köteles meghatározni a munkavégzéshez szükséges, egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkakörülmények szabályait, valamint ennek részletszabályait, amit a távmunka egyéb részletszabályaival együtt célszerű egy összefoglaló távmunkaszabályzatban megtenni.

Milyen egyéb alternatívák vannak?

A rezsiátalány mellett a másik lehetőség, hogy a távmunkát végző munkavállaló a távmunkavégzéssel összefüggésben terhelő kiadásait tételesen igazolja, és annak költségeit téríti meg neki a munkáltató (szintén adómentesen).

Ezért a rezsiátalány csak akkor adható, ha a munkavállaló a távmunkavégzéssel összefüggésben a fentiek szerinti egyéb költséget nem számol el.

Ilyen költség lehet az internethasználat, a munkavégzés helyéül szolgáló ingatlan bérleti díja és a (fűtés, világítás, technológiai energia) költségei az tv. 3. melléklet I. alcím 24. pont c) és d) alpontja szerint.

A rezsiköltségekkel kapcsolatban azonban, ha a lakás és a munkavégzési hely műszakilag nem elkülönített, akkor e kiadás(oka)t a távmunkavégzéssel arányosan, az adott költségre jellemző mértékegységek (munkaidő, négyzetméter, köbméter stb.) alapulvételével lehet figyelembe venni. Érdemes tehát megfontolni a tételes költségelszámolást, amennyiben a munkavállalónak a távmunkával összefüggésben felmerülő havi kiadásai meghaladják a 20 ezer forintot. Az eddigi tapasztalataink szerint a munkáltatók a rezsiátalányt is ritkán alkalmazzák, ennél még kevésbé gyakori a fentiek szerinti tételes rezsielszámolás, azonban a villany- és a gázár várható emelésével ez a trend elképzelhető, hogy megfordul – hívja fel a figyelmet az ügyvéd.

Fordulhat a home office trend? 

A rezsiárak emelkedésével és a távmunkával összefüggő költségtérítés bevezetése nélkül elképzelhető, hogy 

a jelenleg népszerű és egyre nagyobb teret kapó otthoni munkavégzési trend is megfordul, hiszen a munkavállalónak a rezsiárak emelkedésével jelentős költségei merülnek fel, amelyet a hagyományos irodai munkavégzéssel megspórolhat. 

Azonban sok munkáltató már úgy alakította ki a munkavégzés feltételeit, hogy irodai kapacitást, férőhelyet csökkentett, így a tömegesen irodai munkavégzést választó kollégák szintén kihívást jelentenek a munkáltatóknak. A fentiek tükrében érdemes lehet megfontolni a rezsiátalány adómentes mértékének emelését is – javasolta az ügyvéd.