A legmeghatározóbb piaci tényező, az infláció mögött szorosan a második helyre került a belföldi vevői kör, harmadikként pedig továbbra is döntő szerepet kapnak a beszállítói árak.
Az elemzők felidézték, hogy az elmúlt két negyedévben meredeken ívelt fel az szerepe a nagyvállalatok jövőjét meghatározó tényezők között, és mostanra elérte története legmagasabb értékét. Az infláció azért válhatott a legfontosabb faktorrá, mert a vállalatok egyre növekvő részére gyakorol negatív hatást: 2021 negyedik negyedévéhez képest 57-ről 64-re, majd 72 százalékra emelkedett azoknak a cégeknek az aránya, amelyeknek gondot jelent a pénzromlás. Ezen belül is 8-ról 18-ra, majd 27 százalékra ugrott azok aránya, akikre nézve súlyos negatív hatása van.

1325906024 Human hand pulling up a red arrow.
Fotó: jayk7 / Getty Images


A kétmilliárd forint feletti árbevételű magyarországi cégek következő 12 hónapra vonatkozó várakozásait vizsgáló K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi, második negyedéves felmérésében már az orosz–ukrán konfliktus is bekerült a befolyásoló faktorok közé, és jelenleg a hetedik legfontosabb tényező a vállalatok életében – tájékoztatott a K&H közleménye.