Több mint tízszeresére nőtt a mobilinternet-forgalom az elmúlt öt évben: míg 2016 első negyedévében csupán 17,3 millió gigabyte volt, addig a tavalyi év végére elérte a 223,9 milliót – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) mobilpiaci jelentéséből. Az említett öt évben az indított hívásforgalom arányaiban azonban messze nem nőtt ilyen mértékben, míg 2016 első negyedévében 5 milliárd perc volt, addig a tavalyi év végén 7,1 milliárd. Ezek a növekedések a fogyasztói szokások változására vezethetők vissza, mivel az aktivált és forgalmat bonyolító SIM-kártyák számában nem történt szignifikáns változás, az előbbi 11,2 millió volt 2015 utolsó negyedévében, és 11,4 millió a tavalyi év végén, az utóbbi esetében alig 80 ezer darabos növekedés látható az említett időszakban. A SIM-kártyák számában ugyan nem volt nagyobb változás, az előfizetési típusokban viszont igen, az utólag fizetett típus aránya 57 százalékról 72-re nőtt. A jelentés szerint a hívást bonyolító SIM-ek száma gyakorlatilag nem változott, az egy kártyára jutó havi átlagos forgalom 174 percről 247-re nőtt.

A tavalyi utolsó negyedévben 7,5 millió okostelefonos SIM-en bonyolítottak internetforgalmat a felhasználók, egy SIM-re havonta átlagosan 8 gigabyte adatforgalom jutott. 

Ennél jóval kevesebb, 445 ezer nagy képernyős SIM bonyolított internetforgalmat, ugyanakkor egyre 31,6 gigabyte jutott. A SIM-ek eltérő számossága miatt viszont összességében a nagy képernyős internetforgalom 42 millió gigabyte volt a tavalyi utolsó negyedévben, az okostelefonos pedig 181 millió. Az is megfigyelhető, hogy a lakossági SIM-ek száma sokkal nagyobb, és több adatforgalmat is bonyolítanak, mint a nem lakosságiak. Az NMHH adatai szerint összesen 5,7 millió lakossági SIM bonyolított internetforgalmat 2021 utolsó negyedévében (szemben az 1,8 millió nem lakosságival), és egy SIM-kártyára havonta 9,2 gigabyte jutott. Nem lakossági kártya esetében ez 4,5 gigabyte volt.

roaming mobiltelefon Woman taking a photo whilst sitting on roof of camper at sunset
Fotó: Justin Paget / Getty Images

Nagy változás volt az elmúlt hat évben a hálózattípusok szerinti mobilinternet-használat esetében: míg 2015 utolsó negyedévében a mobil netforgalom több mint felét (51,9 százalék) 3G-hálózaton bonyolították a felhasználók, és csak a 37,6 százalékát az akkor még gyerekcipőben járó 4G-n, addig 2021 utolsó negyedévében már a forgalom 93,1 százaléka 4G-hálózaton keresztül történt, és csupán 5,7 százalék 3G-n. Ennek a drasztikus változásnak következményeként a hazai mobilszolgáltatók úgy döntöttek, hogy idén kivezetik a 3G-hálózatot, a Magyar Telekom szolgáltatásában július 1-jétől már az országban sehol sem elérhető. A másik két szolgáltatónál még tart a folyamat.

Az internetforgalmat bonyolító SIM-kártyák alapján a Magyar Telekom uralta 2021 utolsó negyedévében is a piacot, és csak 2,5 százalékot veszített a részesedéséből. 

A Yettelt viszont megelőzte a Vodafone a vizsgált hat év során: míg 2015 utolsó negyedévében a Yettel 28,6 százalékkal rendelkezett, addig ez az arány tavaly év végére 26,4 százalék lett. Ez idő alatt a Vodafone 27,3 százalékról 29,4-re erősített. A tényleges internetforgalom alapján számított piaci részesedés azonban ettől erősen eltér: a Telekom 38,4 százalékos részesedésről indult 2015 végén, és 43,2 százalékkal rendelkezett a tavalyi év végén. A Yettel alig 0,8 százalékot veszített ez idő alatt: 35,2 százalékról 34,4-re redukálódott a részesedése, a Vodafone 23 százaléka 20,9-re csökkent a mobilinternet-piacon.