A folyó fizetési mérleg egyenlege 2022 elején tovább csökkent, amiben elsősorban külső tényezők játszottak szerepet, de a jelentős belső felhasználás is hozzájárult. A gazdaság nettó külső adósságrátája 2022 márciusában kismértékben, 8,6 százalékra emelkedett. A nemzetközi tartalék továbbra is jelentősen meghaladja a rövid külső adósságot – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Fotó: Bach Máté

Az első negyedévben Magyarország folyó fizetési mérlegének négy negyedéves hiánya a 4,8 százalékát, a gazdaság külső finanszírozási igénye a GDP 1,6 százalékát tette ki. A külső egyensúlyi mutatók régiós országokhoz hasonló mértékű csökkenése döntően az áruegyenleg – megugró energiaárakhoz köthető – csökkenésére vezethető vissza, de a nagymértékű jövedelemkiáramlás melletti jelentős fogyasztásbővülés, illetve vállalati felhalmozás is hozzájárult.

Az MNB szerint a fokozatosan javuló szolgáltatásegyenleg, a jövedelemegyenleg csökkenő hiánya, illetve az EU-transzferek emelkedő felhasználása ugyanakkor javította a gazdaság külső egyensúlyi helyzetét.

A magasabb külső finanszírozási igény döntően a vállalatok finanszírozási igényének – emelkedő beruházás és készletfelhalmozás miatti, illetve az emelkedő energiaárakhoz kötődő – növekedésére vezethető vissza. Az államháztartás hiánya a fellendülő gazdaság nyomán bővülő adóbevétel hatására csökkent.

2022 első negyedévében a külső finanszírozási igényt elsősorban adósságjellegű források beáramlása finanszírozta. Az átértékelődés és a nominális GDP jelentős bővülésének köszönhetően ugyanakkor a külső adósságráták csak enyhén emelkedtek, a nettó mutató 2022 márciusában 8,6 százalékot tett ki.

A jegybank megállapította, hogy a nemzetközi tartalék 37 milliárd eurós nagysága továbbra is jelentősen meghaladja a befektetők által leginkább figyelt rövid külső szintjét.