Az idei első negyedévben 2,345 milliárd euró volt a folyó fizetési mérleg hiánya, alig 12 millióval kisebb a tavalyi negyedik negyedévinél, de 2,718 milliárddal nagyobb az egy évvel korábbinál, amikor utoljára zárt többlettel a folyó mérleg – derül ki Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán közzétett előzetes adataiból. 

A tőkemérleg negyedéves aktívuma 1,766 milliárd eurót ért el, ebből az Európai Uniótól befolyt tőkeátutalások 1,749 milliárdot tettek ki, ami 454 millióval kevesebb az előző negyedévinél, de jóval több az egy évvel korábbi 638 milliónál. 

A folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege, az ország külső pénzügyi pozíciója átfogó mutatójának elfogadott külfölddel szemben fennálló finanszírozási igény 579 millió euró volt, 100 millióval nagyobb az előző negyedévinél, de 1,590 milliárddal romlott a tavalyi első negyedévvel szemben, amikor 1,011 milliárd euró hitelezési kapacitást jelzett. 

A nemzetgazdasági nettó adósságállomány március végén 18,9 milliárd euró volt, 11,9   százalék az utóbbi négy negyedév összesített GDP-jének arányában. A nettó adósságállomány 2,5 milliárd euróval nőtt az előző negyedévhez képest.