Bár a szokatlan meleg némileg csökkenti a hozamot, a napos időnek köszönhetően kiválónak ígérkezik a belföldön termő dinnye – olvasható a FruitVeb honlapján pénteken közölt összefoglalóban. Ahol nem alakult ki aszály, ott a közlemény szerint továbbra is kedveznek a feltételek a dinnye érésének. A szezon előtt a termelők is nagy reményekkel teli nyárnak néztek elébe, főleg, hogy az elmúlt hetek időjárása kifejezetten kedvezett a dinnyének.

Idén 120-130 ezer tonna teremhet Magyarországon, a szárazság elhúzódása kisebb mértékben még ronthatja a kilátásokat, de áruhiánytól biztosan nem kell tartani. A betakarítás a héten már nagyüzemben folyik, így hamarosan az áruházláncokba is eljut a friss dinnye 

– írták.

2021.08.04. Eger fotó: Berán Dániel, BD / Heves Megyei Hírlap Dinnye illusztráció az egri piacon, Egerben.
Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Magyarország elsősorban Csehországba, Lengyelországba, Szlovákiába exportál dinnyét, mivel a szállítási költségek ezekbe az államokba viszonylag alacsonyak. Import áru a mediterrán országokból és a Balkánról a magyar piacon is lesz, de külföldi dömpingről egyelőre nincs hír – tették hozzá.

Idén belföldön 2600 hektáron terem görögdinnye, 400 hektáron sárgadinnye. A termésátlagok alacsonyabbak, mint a korábbi években, miközben a termelési költségek csaknem harmadával magasabbak. Emiatt szükségszerűen nőnek a fogyasztói árak is, bár a külföldi tapasztalatok alapján ebből maguk a termelők kevésbé részesülnek – olvasható a közleményben.

A magyar földekről másfél millió tonna búzát vitt el az aszály

A tavalyihoz képest jóval gyengébb hozamadatok látszanak az aratás derekán, az alföldi régiókban pedig akkora az aszálykár, hogy még az elszállt gabonaárak mellett is veszteséges lesz a szántóföldi növénytermesztés.