Az uniós bizottság javaslata a szántóföldi vetésforgóval és a szántóföldeken található nem termelési célú jellegzetességek fenntartásával kapcsolatos szabályoktól való ideiglenes, rövid távú eltérésre vonatkozik.

Az eltérés a 2023-as igénylési évre korlátozódik, és az Ukrajna elleni orosz háború miatt felvetődő globális élelmezésbiztonsági aggályok kezeléséhez feltétlenül szükséges mértékre szorítkozik. Ez azt jelenti, hogy nem terjed ki a jellemzően állatok takarmányozására használt növények, köztük a kukorica és a szója termesztésére.

24 June 2022, Brandenburg, Dahme/Mark: At the official start of the grain harvest, a combine harvester at Gut Kemlitz gGmbH transports freshly threshed winter barley onto a trailer (aerial photo taken with a drone). Farmers are facing a below-average harvest this summer - with regional differences. Photo: Patrick Pleul/dpa (Photo by PATRICK PLEUL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Patrick Pleul / DPA Picture-Alliance via AFP

Közleményében a brüsszeli testület közölte: a szóban forgó intézkedés hatása a tagállamok és a mezőgazdasági termelők döntésétől függ, de a tervek szerint maximalizálni fogja az élelmiszeripart kiszolgáló uniós gabonatermelési kapacitást. A becslések szerint az intézkedés 1,5 millió hektárral gyarapíthatja a termőterületet.

Az Európai Bizottság emlékeztetett: az EU az ukrajnai mezőgazdasági termelőknek is támogatást nyújt a termelés folytatásához és a gabonaexport újraindításához. Ezenkívül nemrégiben elindította az európai élelmezésbiztonsági válságmechanizmust (EFSCM), hogy a tagállamokkal és az élelmiszer-ellátási lánc szereplőivel együtt javítsa Európa kollektív felkészültségét az élelmezésbiztonsági kockázatokkal szemben.

Az Európai Unióban megtermelt gabona világszerte hozzá fog járulni az élelmezésbiztonság növeléséhez – tette hozzá a brüsszeli testület.