Sem a jelenlegi, sem a jövőben igénylőket nem érinti a nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatását érintő költségvetési forrás csökkenése

– erről a Pénzügyminisztérium nyilatkozott a VG-nek. 

Lapunk kedden számolt be arról, hogy egy múlt héten megjelent kormányhatározatnak – amely a 2022-es költségvetési fejezeteket érintő államháztartási stabilizációs intézkedésekről szólt – része volt egy hárommilliárd forintos elvonás a nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatásának soráról. 

2019.10.15. Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak Magyarország A négy gyermekes Berecz család átveszi az autót Forinyák Fatime márkaigazgatótól a Sajó Peugeut márkakereskedésben.
Fotó: Ádám János / Észak Magyarország

Ez alapján mind a vásárlók, mind pedig az értékesítők részéről felmerült a kérdés, hogy a forráscsökkentés vajon hogyan befolyásolja a program lebonyolítását.

Továbbra is lehet igényelni a családi autóhoz támogatást

A szaktárca reagálásában világossá tette, hogy a fejlemény a jövőben benyújtott támogatási kérelmekre sincs kihatással, 

a támogatás feltételei és a támogatási összegek is változatlanok. 

Ugyanakkor jelezte, hogy a szabályozás kidolgozása a Kulturális és Innovációs Minisztérium hatásköre. A Pénzügyminisztérium egyúttal megindokolta, hogy miért következett be a programra fordítható keretösszeg visszavágása. 

Ezt a benyújtott pályázatok csökkenő száma indokolta.

Mindez megerősíti a VG feltételezését, hogy piaci – az új járművek szállítási határideje jellemzően a rendeléstől számított 1-1,5 év – és keresleti okokból egyszerűen nincs szükség az eredetileg tervezett forrásra a nagycsaládos autóvásárlási előirányzatban. 

A családi autók drágulnak a legnagyobb mértékben itthon

A családi egyterűek átlagára 10 százaléknál is nagyobb mértékben emelkedett.

A hárommilliárdos elvonás egyébként eleve nehezen volt értelmezhető, mivel a nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatásáról szóló kormányhatározat nem tartalmaz sem támogatási korlátot, sem támogatási maximumot, illetve nem szerepel benne a forráskimerülés lehetősége sem.

Az Államkincstár fizet

Tehát aki nagycsaládos és tervezi legalább hétszemélyes autó vásárlását, annak nincs miért aggódnia, 

továbbra is 2022. december 31-ig van lehetőség kérelmet benyújtani 

a nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatására, az érvényes határozattal kötött szerződéseket pedig kifizeti a Magyar Államkincstár (MÁK). Az érvényes jogszabályi feltételeknek megfelelő igénylésre a MÁK csak pozitív határozatot hozhat, ami pedig pénzügyi kötelezettségvállalást jelent, így köteles kifizetni.