Az elmúlt évben sosem látott mértékben drágultak itthon a használt autók, de jelentős áremelkedés figyelhető meg az új személygépkocsik hazai piacán is. 

Tizenkilenc különféle méretkategória új személyautóinak átlagos forintárait közölte legfrissebb cikkében a Vezess. Hazánk piacvezető autós szaklapja a világ egyik legnagyobb járműipari statisztikákat készítő cégétől, a JATO-tól kérte be a rendkívül részletes adatsorokat, amelyek a hazai autószalonok által tavaly kínált összes új autó listaárának átlagán alapulnak.

Az összeállításból kiderül, hogy a legkisebb új kocsik átlagára immár 5 millió forint felett kezdődik, míg a divatos szabadidő-autók közül a legolcsóbbaké közelít a 9 millióhoz.

A középkategóriás szedánokat és kombikat pedig 12-14 millió között kínálják a kereskedések.

Fotó: Vezess

Azt is megtudhatjuk, hogy az árak méretkategóriánként hány százalékot emelkedtek egy év alatt. Óriásiak a különbségek, a családi egyterűek átlagára például 10 százaléknál is nagyobb mértékben drágult, a középkategóriások félmillió feletti emelkedést szenvedtek el, míg a 40-50 millió forintos sávban kínált óriási luxus-SUV-ok ára szinte nem változott, a növekedés az egy százalékot sem érte el.