Kedden érkezett meg az emelt nyugdíj nagyjából másfél millió nyugdíjas bankszámlájára, míg további egymillóan – akiknek postás viszi ki – a hó végéig jutnak hozzá a pluszjuttatáshoz, amely visszamenőleg januártól érvényes, így sokan két utalást is kaptak tegnap: a 3,9 százalékkal emelt mellett a visszamenőleges pénzt külön is megkapták. 

Az emelésre a szomszédban zajló háború miatt gyorsuló miatt volt szükség, erről még áprilisban döntött a kormány. 

nyugdíjemelés nyugdíjas idős öreg 1384557588 Old man sitting on a wooden bench in his back yard and reading a book in peace.
Fotó: Jecapix / Getty Images

Sokan meglepődtek azonban a VG olvasói közül is az idén nyugdíjba mentek közül, hogy nekik nem érkezett emelt nyugdíj a számlájukra. Ennek teljesen egyszerű oka van: a törvény szerint az emelés csak azoknak jár, akik a tavalyi év utolsó napján, azaz 2021. december 31-én már nyugellátásban részesültek. 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint idén márciusig összesen 28 496 embernek állapítottak meg nyugdíjat, vagyis ők júliusban nem kaptak emelt összeget. Erre leghamarabb jövő januárban lesz lehetőségük, amikor a év eleji rendes megérkezik a számlákra. 

Azt, hogy ez jövőre mekkora összeg lesz, egyelőre nem tudni. Farkas András nyugdíjszakértő a VG-nek elmondta: biztosan több lesz, mint a most hallható 5,2 százalék körüli emelés, mert várhatóan az éves átlagos infláció is jóval magasabb lesz.