Elhalasztotta a jövő évi minimálbér-tárgyalásokat megalapozó szakszervezeti javaslatról folytatott egyeztetést a keddi ülésén a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF). A testület így csak a kötelező uniós jogharmonizációval kapcsolatos technikai lépésekről tárgyalt. 

A VG.hu információi szerint 

nem kell sokat várni az első érdemi minimálbér-egyeztetésre: a munkaadói érdekképviseletek, a szakszervezetek és a kormány augusztusban önálló napirendi pontban tárgyalja a javaslatot. 

Úgy tudjuk, a keddi ülésen nem jutott volna elegendő idő érdemi megbeszélésre, ezért döntöttek a halasztás mellett az érdekegyeztető fórum résztvevői.

Fotó: Földi D. Attila / VG archív

Hosszú távú megállapodás a cél

Az érdekképviseletek megerősítették, hogy ismét többéves bérmegállapodás megkötésére törekednek, amely a 2016-ban életbe lépett, 2022 végén viszont lejáró hosszú távú egyezséget válthatja 2023-tól.

Az újabb hosszú távú megállapodást még a tavaly őszi egyeztetéseken tűzték ki célul a szociális partnerek. Az orosz–ukrán háború azonban merőben új helyzetet teremtett, és egyre súlyosabb gazdasági nehézségeket okoz világszerte.

A bizonytalanság ellenére is előnyös lenne a hatéves bérmegállapodáshoz hasonló alku a képviseletek szerint, mivel a munkavállalók és a munkaadók számára ismét egy kiszámíthatóbb, tervezhetőbb periódust hozna.

Jócskán nőttek a keresetek

Az idén lejáró hatéves bérmegállapodásban vállaltak teljesültek: nagyot nőttek a keresetek, érdemi vásárlóerő-bővülés mellett. A bérek emeléséért cserébe a munkáltatói járulék, vagyis a szociális hozzájárulási több lépcsőben csökkent, ma kevesebb mint fele a 2015-ös mértéknek.

VG.hu korábbi értesülése szerint a Liga és a Munkástanácsok egy új eljárásrendre tett javaslatot, amely hosszú távon kiszámíthatóbb minimálbér-változást eredményezne, és értékállóvá tenné a kötelező legkisebb bért. Fontos, hogy a tervezet megfelel az elfogadás előtt álló európai minimálbér-irányelvnek is.

Az őszi bértárgyalásokat megalapozó javaslatról augusztusban tárgyalnak a képviseletek.