A háborús energiaárak és az európai energiaellátási problémák Magyarországra is kihatnak, ezért megnövekedhetnek a visszaélések a tűzifabeszerzéssel kapcsolatban – közölte az Agrárminisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán. Kiemelték: a csalások ellen a leghatásosabb ellenszer, ha a vevők vásárlás előtt tájékozódnak és ismerik az intő jeleket. Ebben nyújt segítséget a Nébih Tűzifát Okosan hirdetéskeresője és folyamatosan bővülő tematikus információs oldala. 

A hazai erdőkből és egyéb fás területekről évente több millió köbméter tűzifa kerül forgalomba. Míg az erdőgazdálkodók és a földhasználók a növekvő igények kiszolgálásán dolgoznak, addig a Nébih EUTR ellenőrei nyomon követik a faanyag mozgását, ellenőrzik a fatermékek forgalomba hozatalát, feldolgozását és kereskedelmét, mert csak jogszerű kitermeléssel biztosítható hosszú távon a lakossági igények kielégítése – mutattak rá.

Magyarországon még van elég tűzifa, de Európa több országában is problémákba ütközik az ellátást. Az orosz energiaszállítások korlátozásával, illetve egyes esetekben teljes kiesésével egyre többen fordulnak a tűzifa felé, amely rohamosan fogy, sok esetben a termelők nem tudnak lépést tartani a megrendelésekkel. 

Arra is kitértek, hogy a Nébih-ellenőrök az elmúlt négy évben csaknem 240 kamionnyi illegálisan forgalomba hozott fát koboztak el.

Rendszeresen töröltetnek jogszerűtlen tűzifahirdetéseket, de egyre szorosabban összedolgoznak a portálok üzemeltetőivel is, hogy a csalókat már a hirdetés feladása előtt kiszűrjék. A hatósági ellenőrzések és a megelőző intézkedések mellett fontos, hogy a vásárlók is felkészültek legyenek a tűzifarendelés előtt, amelyhez minden szükséges információt megtalálnak a Nébih honlapján – hívták fel a figyelmet.

Lekapcsolta a fás kocsikat a Nébih

Tisztázatlan eredetigazolású faanyagot, valamint túlterhelt vagy közúti szállításra alkalmatlan járműveket találtak.

A minisztérium és a Nébih szerint a legfontosabb, hogy a vevők ismert kereskedőtől, erdőgazdálkodótól vásároljanak, aki a termékre vonatkozó adatokkal ellátott szállítójegyet és tűzifavásárlási tájékoztatót is biztosít, a Nébihnél regisztrálta tevékenységét, így EUTR technikai azonosító száma van. Kiemelték, hogy a telephellyel, nyitvatartási idővel működő kereskedők megbízhatóbbak a csak tűzifa-közvetítéssel foglalkozókkal szemben.

Logging in Ivano-Frankivsk Region
Fotó: Yurii Rylchuk / AFP

Mint írták, ha hirdetés alapján vásárol valaki, ellenőrizze, hogy szerepel-e benne az EUTR-azonosító. Enélkül érdemes más eladót keresni. Ha van EUTR-azonosító, fontos ellenőrizni a számot a Nébih honlapján. A vevőknek azt javasolják, ellenőrizzék a telefonszámot a Nébih feketelistáján, tűzifát csak szállítójeggyel vegyenek át, lerakodás előtt alaposan nézzék meg a kiszállított fát, soha ne utaljanak előre pénzt, főleg ismeretlen hirdetőknek.

Felhívják a vevők figyelmét arra, hogy legyenek nagyon óvatosak, ha a hirdető regisztrált székhelyétől távol, vagy az ország egész területére vállal szállítást. A magas fajlagos szállítási költség mellett ugyanis nem éri meg kisebb mennyiséget messze vinni. A szakemberek arra kérik a vásárlókat, hogy előre lehetőség szerint csak telephelyen, a kereskedő, az erdőgazdálkodó pénztárában fizessenek. Ismeretlen szállítónál csak díjbekérő alapján, az EUTR-számhoz tartozó névre utaljanak. Ha tehetik, inkább köbméterben mérve, térfogatra vegyenek tüzelőt, így könnyebben ellenőrizhető a mennyisége, a fa víztartalma pedig nem befolyásolja a megvett darabszámot. Ha tömegre vásárol tűzifát valaki, figyeljen oda, hogy csak hitelesített mérlegen mért, mérlegjegy vagy más, mérlegelést hitelesítő dokumentum alapján kiállított számla birtokában fizessen – hívják fel a figyelmet. 

Nyögik a nagy energiaár-emelkedést az osztrákok

Az energiaárak továbbra is az motorjaként hatottak.

A szakemberek arra kérik a vásárlókat, hogy ha frissen kitermelt faanyagot vettek, igyekezzenek minél hamarabb felhasítani és fedett, szellős helyen tárolni. Ősszel és télen a faanyag már lassan szárad szabadtérben. Nem ideális, de megoldás lehet, ha a tüzelés előtt a felhasított faanyagot néhány hétig fűtött, rendszeresen szellőztetett helyen (például kazánházban) előszárítják – javasolja az Agrárminisztérium és a Nébih. Hangsúlyozzák, száraz fával 30 százalékot is lehet spórolni fűtéskor. Mint írják, ha valaki úgy érzi vagy azt tapasztalja, hogy megtévesztés áldozata lett, és az eladó nem hajlandó az egyeztetésre, őrizze meg az eladótól kapott bizonylatokat, és írja meg a panaszát a Nébihnek. 

A minisztérium és a hivatal azt tanácsolja az érintetteknek, hogy vásárlás előtt tájékozódjanak a Nébih tematikus oldalán, ahol a tájékoztatók mellett ellenőrizhetik a jogszerűtlen hirdetések adatait, a jogsértők listáját, valamint lekérdezhetik a választott kereskedő EUTR technikai azonosító számát - áll a közleményben.