Több statisztikai jelentés várható a következő héten, kiemelkedik közülük az ipari, a kiskereskedelmi, a külkereskedelmi, valamint az idegenforgalmi.

Hétfőn teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal a  külkereskedelmi forgalom májusi részletes adatait második becslésében.

A július 7-én kiadott első becslés szerint májusban az euróban számított értéke 27,6, az importé 27,2 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel azelőtt. A külkereskedelmi áruforgalom egyenlege tavaly májushoz képest 65 millió euróval javult és 135 milliós  exporttöbblettel zárt. Legutóbb tavaly júniusban volt pozitív a külkereskedelmi mérleg.

Szintén hétfőn jelenti a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság a beszerzésimenedzser-index júliusi adatát. Ennek a júniusi értéke nagyot emelkedett, 57,0 pont volt. A további növekedést jelző májusi érték után az index értéke tovább javult és júniusban is bővülést jelez.

naptár Calendar with pushpin rajzszög in május May 17 2021 to illustrate the new extended date for határidő IRS Federal Income Tax adóvisszatérítés Returns. USA Tax deadline concept
Fotó: Shutterstock

Szerdán közli a KSH a kiskereskedelmi forgalom júniusi adatait. Májusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 12,0, naptárhatástól megtisztítva 11,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 3,0, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 9,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben 37,5 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene a tavaly májusihoz viszonyítva.

Pénteken az ipar júniusi teljesítményéről közli első becslését a KSH és megjelenik a kereskedelmi szálláshelyek júniusi és első félévi statisztikája. Májusban az ipari termelés volumene 9,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit az áprilisi 3,1 százalékos emelkedés után. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 3,4 százalékkal emelkedett, mivel az idén májusban kettővel több munkanap volt, mint tavaly ugyanebben a hónapban. Áprilishoz mérten 1,4 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás. Az év első öt hónapjában 5,9 százalékkal nagyobb volt a termelés, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Az idén májusban a vendégéjszakák száma 2021 májusához képest két és félszeresére nőtt, 2019 azonos hónapjához mérten 32 százalékkal csökkent. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma több mint hatszorosára emelkedett, de még így is 40 százalékkal kevesebb volt 2019 azonos időszakáénál.