A balatoni előszezonban több mint 566 ezer utas vette igénybe a vonatokat. A főszezon első 37 napján 1 millió 124 ezren váltottak jegyet, ami 41 százalékkal haladja meg a tavalyi nyári szezon első 37 napjának eredményét. Ebből 784 ezren a tó déli oldalán, 340 ezren pedig az északi oldalon utaztak. A legtöbben Siófokra, Keszthelyre, Zamárdiba, Balatonfüredre és Fonyódra vették az irányt – olvasható a MÁV-Volán csoport közleményében

A vasúttársaság szerint sokan utaznak a Pécs és Keszthely között közlekedő Fenyves expresszel. Mint írják, a megújult Balaton24 és Balaton72 napijegyek nemcsak a vonatokon, hanem több, a tó körül közlekedő Volánbusz-járaton is népszerűek. Az utazást könnyíti az idei főszezonban a 34 balatoni állomáson, megállóhelyen kihelyezett, a jegyváltást egyszerűbbé és gyorsabbá tevő jegyautomata.

jégmadár, IC
Fotó: MÁV, Facebook

A Jégmadárra helyjegy váltása kötelező az utazáshoz. Az utasok ezért is kedvelik, mert így garantált az ülőhelyük. A két, emeletes jármű együttes ülőhelykapacitása 1200 fő, azonban a csomaggal utazók kényelme érdekében vonatonként 960 helyjegy váltható. A dupla KISS motorvonatból álló legutóbbi Jégmadár járatokon, amelyen már Váctól/Vácig használható volt a második egység is, a múlt héten  3443-an utaztak, ami 89 százalékos kihasználtságnak felel meg. Eddig a főszezonban 13 ezren használták ki az emeletes vonatokkal való utazás különleges élményét. A jégmadár expressz július 29-ig még Nagymarosról indul pályahelyreállítás miatt. A Dunakanyart a Balatonnal hétvégente összekötő Jégmadár július 30-tól már ismét a teljes útvonalon, Szob és Fonyód között közlekedik mindkét irányban. A MÁV hozzátette, hogy Szobról 4 perccel korábban, 7:22-kor indul, de Nagymarostól már eredeti menetrendje szerint halad tovább.

Nemcsak a Dunakanyar térségében élők vehetik igénybe a KISS motorvonatokat a Balatonra utazva. A Napfürdő expresszvonat a hétvégi napokon közlekedik Szolnok és Siófok között. A Vitorlás névre keresztelt expresszvonat Szolnok és Fonyód között az újszászi vonalon halad, lehetőséget nyújtva térségben élőknek is a Balatonra való közvetlen eljutásra. A Panoráma expresszvonat Nyíregyháza és Siófok között jár, a két végállomás között csak Debrecen, Hajdúszoboszló, Szolnok, Székesfehérvár, Balatonaliga, Szabadisóstó, Szabadifürdő állomásokon áll meg. Vasárnaponként az Esti Csók Fonyód és Kőbánya-Kispest között juttatja haza az utasokat a Balatonról. A korszerű és közkedvelt emeletes vonatok a főszezonban eddig már 26 ezer utast szállítottak, beleszámítva a Jégmadár expressz utasforgalmát is.

A vasúttársaság közölte azt is, hogy a Balatonhoz kiemelt kerékpáros kapacitást biztosít számos járatán, a főszezoni időszakban forgalomba állt az összes kerékpárszállításra alkalmas kocsi,

 alapvetően minden vonaton lehetséges a kerékpárok szállítása. A balatoni vonatokra az idei főszezon első hat hetében 36 ezernél is többen váltottak kerékpárhelyjegyet.