Az idei harmadik negyedév elején a lakosság lakásfelújítási és -korszerűsítési tervei kissé visszaestek az előző negyedévhez képest, de a korábbiaknál jórészt így is erőteljesebbek. Az otthonfelújítási program támogatásai továbbra is népszerűek, a felújításra készülő családok fele igénybe venne állami támogatást is – derül ki a GKI és a Masterplast közös kutatásának eredményeiből, amely még a rezsimódosítás előtt készült, a megkérdezett lakossági minta ezerfős, és nem, életkor, lakóhely és iskolai végzettség szerint reprezentatív.

Man doing renovation work at home together with his small yellow dog
Fotó: Shutterstock

A lakásukra nagyobb összeget költeni kívánó háztartások számában 2018 elejétől az idei első negyedévig egyértelmű emelkedő tendencia volt érzékelhető, ezt a folyamatot a kormányzati támogatások és a kedvezményes hitelkonstrukciók is segítették. Ám az idei második és harmadik negyedévre vonatkozó felmérés eredményei a lakásfelújítási és -korszerűsítési szándékok némi csökkenésére utaltak, a júliusi megkérdezés adatai szerint a háztartások 4 százaléka biztosan, míg 15,7 százalékuk csupán valószínűleg kíván nagyobb összeget költeni a következő egy évben lakóingatlanára.

Ha e tervek mind megvalósulnak, akkor – a felmérési eredményeket a teljes magyarországi népességre vetítve – közel nyolcszázezer lakáson végezhetnek el kisebb-nagyobb munkálatokat a következő egy évben, ez a szám az egy évvel ezelőttinél százezerrel magasabb.

Mivel a felmérés a rezsiszabályok változását bejelentő kormányzati közlés előtt készült, valószínű, hogy elsősorban az energiahatékonyságot növelő akciók iránt nőhet erősen az érdeklődés a közeljövőben.

Ahogy korábban, úgy most is a családi házak lakói körében a legerőteljesebb a felújítási-korszerűsítési szándék, a társasházi lakások lakói némileg visszafogottabb terveket fogalmaztak meg. A kisebb településeken, azaz a kisvárosokban és a községekben élők e téren jóval aktívabbak (mintegy harmaduk tervez felújtást), mint a nagyvárosokban lakók (itt csak alig minden hatodik háztartás gondol erre). Az egyes generációk közül a legfiatalabbak (azaz a 31 év alatti) családok bizonyultak a legaktívabb tervezőnek (körükben csaknem 40 százalék a felújtást tervezők aránya). Az idősebb generációk, az életkor előrehaladásával párhuzamosan egyre szerényebb kilátásokat jeleztek.

A lakásfelújítást vagy -korszerűsítést fontolgató családok csaknem fele, 47 százaléka az otthonfelújítási program által biztosított állami támogatást is igénybe venné, erre a hatályos szabályozás szerint idén év végéig van lehetőségük.

Kiemelkedőan magas arányú a támogatás reménybeli igénybevétele a községekben élők (68 százalék) és a 31 év alatti fiatalok esetében (66 százalék). Az állami forrásra számítók átlagosan 2,2 millió forint összegű támogatást vennének fel – a szükséges önerővel együtt így összesen 4,4 millió forint állhat rendelkezésükre.

A legnépszerűbb cél a fürdőszoba-felújítás, ez iránt 30 százalék érdeklődött. Sokan szeretnék a belső terek felújítását és a fűtési rendszer korszerűsítését is elvégeztetni (ezek említési gyakorisága 27-27 százalék). A külső nyílászárók cseréjét minden ötödik, a hőszigetelési munkálatok elvégzését, napkollektor vagy napelemes rendszer kiépítését minden hatodik válaszadó tervezi.