A főváros után Siófok és Eger vonzotta a legtöbb vendéget a második negyedévben – derült ki a Szallas.hu adataiból. Bár a hosszú hétvégék élénkítették a turizmust, a háború miatt kieső orosz vendégek, a szektorban erősödő munkaerőhiány és az időjárás is nehezítette a szakma életét. 

Országosan az egy főre eső éjszakánkénti átlagár 11 ezer forint volt, ez 39 százalékos növekedés 2019-hez képest.

Az idei második negyedévben az áprilisi, négynapos húsvéti és a június elejére eső, háromnapos pünkösdi hosszú hétvége a belföldi turizmus meghatározó mozgatórugója volt. A Szallas.hu adatai szerint a húsvéti hosszú hétvégére valamennyi partnerük már április elején telt házat jelzett, a pünkösd viszont lassabban fogyott.

Az április 1-jétől június 30-ig tartó időszakban a Szallas.hu által közvetített bruttó szobaárbevétel 57 százalékkal nőtt 2019 második negyedévéhez képest, amikor ebben az időszakban utoljára lehetett hasonló feltételekkel utazni. A foglalások száma viszont csupán 15 százalékkal, a vendégeké pedig 13 százalékkal gyarapodott.

Fotó: Knap Zoltán / Mediaworks

Nem lélegezhettek fel a hazai turisztikai szereplők ebben a negyedévben sem

– mondta Kelemen Lili, a Szallas.hu sajtószóvivője.  Bár a koronavírus-járvány intenzitása és az esetszámokról szóló hírek mérséklődtek, beárnyékolta az előszezont az orosz–ukrán háborúA Szallas.hu felmérést végzett, mely szerint tízből nyolc nyaralást tervező magyar akkor úgy nyilatkozott, nem befolyásolja a háború az idei vakáció megtervezésekor, akiket viszont igen, azok főként anyagi okokra hivatkoztak. Mindezek ellenére ebben az időszakban nem érzékeltünk kiugró lemondási hullámot. Igaz, az utazási kedv megőrzéséhez hozzájárulhatott a választást megelőző és követő támogatások kiosztása, valamint az OTP SZÉP-kártyával együttműködve mi is árkedvezményt kínáltunk a nyári időszakra, ami élénkítő hatású volt a foglalásokra – tette hozzá a sajtószóvivő.  

Szállásadói oldalról számos esetben érezhették az orosz–ukrán háború közvetlen hatását, hiszen a kieső orosz beutazó vendégek például Hévízen vagy a fővárosban is visszaesést okoztak. Mindezek mellett a szektorban erősödő munkaerőhiány is megnehezítette és megnehezíti a szállásadók stabil működését. A májusi, júniusi elő- és last minute foglalásokra pedig a kedvezőtlen időjárás is rányomta a bélyegét.

A magasabb ár nem riasztotta el a vendégeket

Minden ötödik foglalás a Balaton térségébe szólt. Az észak-magyarországi régió követte a foglalások 17 százalékával, harmadik helyen pedig a főváros és környéke végzett a foglalások 12 százalékával. 

Budapest, Siófok és Eger volt a legkeresettebb április–június között. Szeged, Pécs, Gyula és Hajdúszoboszló követte őket. A top 10-es listára még Balatonfüred, Hévíz és Nyíregyháza került fel.

A legnépszerűbb települések közül Hajdúszoboszlón volt a legalacsonyabb az egy főre eső éjszakánkénti átlagár-emelkedés. Tavalyhoz képest csupán néhány forint volt a különbség, 2019-hez viszonyítva pedig 19 százalék volt a növekedés. 

Budapesten a tavalyinál 38 százalékkal, a 2019-es szintnél pedig 40 százalékkal volt magasabb az átlagár. 

Az országos átlagár 11 ezer forint volt egy fő részére éjszakánként, ami a tavalyival összevetve 16 százalékkal, 2019-hez viszonyítva 40 százalékkal több. 

A szállástípusok közül tavalyhoz képest az apartmanoknál (plusz 17 százalék), 2019-hez viszonyítva pedig a vendégházaknál (plusz 55 százalék) a legnagyobb a drágulás. 

Háromból két foglalás nem hoteltípusú szálláshelyre szólt.

Minden tizedik szálláskereséskor használták a félpanzió szűrőt, 5 százalékuknál az önálló ház opciót.

Népszerű volt még a medence, a reggeli, valamint a lemondási díj és előlegfizetés nélküli lehetőség.

Már csak egy hosszú hétvége lesz az idén

Bár a foglalási szint magas a nyárra, a kereslet tetőzni és lassulni látszik, hasonlóan a pandémia előtti évek szezonalitásához, noha az ősszel csak egyetlen hosszú hétvége lesz, ám az négynapos, hiszen a mindenszentek (november 1.) keddre esik. 

A hosszú hétvégék iránt mindig kimagasló a kereslet, így érdemes előre tervezni és lefoglalni az áhított szállást

– mondta Kelemen Lili. 

A sajtószóvivő azt is hozzátette, hogy az őszi hosszú hétvégére csaknem kétezer belföldi ajánlat foglalható száz százalék pénzügyi biztonsággal. Azaz a vendégnek az ilyen típusú foglalásoknál nincsen anyagi kockázata, mert előleg fizetése nélkül foglalhatók és-vagy lemondási díj sincs. 

Azoknak, akiknek nem sikerül, vagy nem akarnak a hosszú hétvégére foglalni, érdemes lehet őszi hétköznapokat választaniuk, amelyeket általában tetemes kedvezménnyel tesznek vonzóbbá a szállásadók. 

A jelenlegi adatok szerint egyébként a szeptemberi és októberi foglalási szint is jóval magasabb, mint tavaly, és már a 2019-es utolsó negyedéves szintet is túllépte.