Tavaly Magyarországon a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség tagvállalatai, illetve más vállalkozások 35 ezer háztartásba telepítettek napelemes rendszereket, illetve napelemes erőműveket. Az idén viszont csak az elmúlt hetekben körülbelül 60 ezer megkeresés érkezett a szervezethez – mondta Kiss Ernő, a szövetség elnöke csütörtökön. Ráadásul a vállalkozásoknak is több ezer napelemes rendszerre van igényük, hiszen már évek óta piaci áron kapják a villamos energiát. Mindez pedig nagy leterheltséget okoz, ezért a szervezet elnöke biztos abban, hogy a nemrég jelzett igények megvalósításának egy része átcsúszik jövőre.

Installing,A,Solar,Cell,On,A,Roof
Fotó: Shutterstock

Ugyanakkor jelezte, a legnagyobb gátló tényező, hogy a napelemes rendszerek telepítésére vonatkozó, az energiaszolgáltatók által kiadott műszaki gazdasági tájékoztatóra a szolgáltatók leterheltsége miatt, a jogszabályban rögzített 30 nappal szemben, több hónapot, akár fél évet is kell várni. 

Kiss Ernő elmondta, ha egy ügyfél megkeresi a szövetség tagjait, hogy szeretne napelemes rendszert telepíteni, akkor első lépésben a felkeresett kivitelezőnek az áramszolgáltatóhoz be kell jelentenie a telepítésre vonatkozó igényét.

Erre azért van szükség, mert bár a napelemes rendszer nem engedélyköteles, de a telepítéséhez szolgáltatói hozzájárulás kell. Ez alapján lehet ugyanis megkezdeni a kivitelezést, ami egy átlagos méretű szisztémánál mindössze egy napig tart. Komoly problémának nevezte a szövetség elnöke, hogy az áramszolgáltatók a 2,5 kilowattnál nagyobb teljesítményű napelemes rendszer telepítésénél a korábbi gyakorlatot szigorították. Most már az esetek döntő többségében megkövetelik a felhasználótól, hogy alakítsa át az ingatlanában a villamos csatlakozás helyét, mielőtt benyújtja az igényét. Ezt korábban egyetlen lépésben meg lehetett tenni.

Az új szabályozás értelmében ez a beruházás, amely átlagosan 500 ezer forint, több hónapos csúszást eredményez a megvalósításban. Mindezt a szövetség elnöke értelmetlennek tartja, mert a beruházás után sok esetben elutasíthatják a napelemes rendszer telepítésére vonatkozó igénybejelentést.

A másik nagy problémát a termékhiány jelenti. Az orosz–ukrán háború hatására ugyanis egész Európában óriási a kereslet a napelemek és az inverterek iránt.

Globális szinten a napelemgyártás 85 százaléka Kínában található, majd Dél-Koreában és az Amerikai Egyesült Államokban. Magyarországon részegységeket gyártanak – jellemzően kínai alapanyagból –, például Csornán és Kecskeméten. Ezért az ország importra szorul.

Kiss Ernő elmondta, a szövetségnek több mint 300 tagvállalata van, amelyektől elvárják egyebek mellett, hogy képzett szakemberekkel dolgozzanak, és legyen több lezárt üzleti évük, azaz most induló cég nem lehet a szervezet tagja.