Építőipari alapanyagként használható ásványkincsek bányászati jogának megszerzésére írt ki pályázatot a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH), amely – létrejötte óta – a hazai bányászatot is felügyeli. A pályázaton való indulás feltétele, hogy a pályázótól megérkezzen bányajogonként 100 ezer forint a hatóság számlájára. A pályázatokat a kiírásnak a Hivatalos Értesítő-beli megjelenése utáni 30. napig lehet beküldeni.

Nyékládháza, szeptember 7.
Gumihevederes szállítószalag vezet az osztályozóhoz. Száz évvel ezelőtt találták meg és kezdték kitermelni azt a nagy mennyiségű és jó minőségű kavicsot, amit a földtörténeti korokban rakott le a Sajó. A kitermelés során bányatavak keletkeznek és így ma már 600 hektárnyi területen hozzák felszínre kotrógépekkel a kavicsot, amit 10 féle termékké osztályoznak és értékesítenek.
MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Fotó: Oláh Tibor / MTI

Nem pályázhat, akit a bányafelügyelet a pályázat benyújtása előtti három évben legalább kétszer szankcionált, illetve, aki ugyanebben az időszakban a bányatelkén legalább egyszer kevesebbet termelt a tárgyévi műszaki üzemi tervében engedélyezett mennyiség felénél, kivéve, ha a kitermelést elemi csapás vagy bányaveszély akadályozta.

Az nyer, aki a legtöbbet kínálja a bányászati jogért, az azonos összeget ajánlók közül pedig az, akinek már van bejegyzett ingatlantulajdonosi joga a bányatelekkel fedett ingatlan(ok)ra. 

 

A hivatal első ízben két bányatelket hirdet meg, ezek a Mindszent II. és a Mindszent III. Mindkettőn homok és kevert ásványi nyersanyag termelhető ki. Az előbbi kiírásban szereplő jogokért legalább 4 millió, a másodikért legalább 3,2 forintot kell fizetni.

A már másodjára meghirdetett Csesztreg I. kavicsbányatelek jogát odaadja a hivatal már 2,4 milllióért, a Pácin I. homokbányáét pedig 2 millióért. Egyik bányászat esetében sincs előírt tájrendezési kötelezettség.