Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke hamisan kelti azt a látszatot, hogy a kisadózó vállalkozások tételes adójáról szóló 2020. évi XIII. törvény (KATA tv.) gyors módosítása jelenleg napirenden van – jelentette ki Parragh László. Parragh szerint ugyanis hiába fog az Országgyűlés a katatörvény módosítását napirendjére tűző ülést tartani a jövő héten, a kormánypárti képviselők várható távol maradása miatt a rendkívüli ülés minden várakozás ellenére nem lesz határozatképes. Ennek következtében a jelenleg hatályos új kataszabályok az idei év augusztusa és szeptembere folyamán biztosan érvényben maradnak. A vállalkozásokat ezért megtéveszti az, aki azt a látszatot kelti, hogy a jelenleg hatályos szabályok rövid időn belül megváltoznak.

Parragh
Fotó: Bús Csaba/Petőfi Népe

A kamarai hálózat – szakmai tájékoztatás és a vállalkozásokat a döntésben segítő rendezvények szervezése mellett – a módosításával kapcsolatos észrevételeket is folyamatosan gyűjti, majd pedig a területi kamaráktól érkező javaslatokat az MKIK összegezve, egységes kamarai álláspontként továbbítja a kormány részére – hangsúlyozta. Ez egyben azt is jelenti, hogy 

a BKIK, bár az ország legnagyobb regisztrált vállalkozásokat tömörítő területi kamarája, de mégiscsak egyetlen területi kamara a huszonhárom közül. 

Így a kata módosításával kapcsolatos szakmai javaslatából csak abban az esetben lesz országos kamarai álláspont, ha az az MKIK-hoz beérkezik és összegzés után a javaslatot az elnökség többsége változtatások nélkül támogatja.

 Az MKIK javaslatainak kialakítása során a kamarai törvénynek megfelelően a magyar gazdaság egészének érdekeit figyelembe véve alakítja ki álláspontját. 

Kataügyben a véleménykialakítás során soha nem képviselünk kizárólag egy szűk érdekcsoportot, vagy egyéni érdeket, és nem javasoltunk konkrét ágazati megkülönböztetést – nyomatékosította Parragh.