Az erdőterület csökkentése nélkül is bőven van idehaza fatöbblet, de az kérdéses, hogy a megnövekedett igényt ki tudják-e szolgálni a kitermelők – hangsúlyozta a VG Podcastnak a Klímapolitikai Intézet kutatója. Toldi Ottó szerint a

magyar erdők faanyaga évente 13 millió köbméterrel növekszik, így az erdőterület csökkenése nélkül nagyjából ennyit lehet kitermelni minden évben. Ugyanakkor az elmúlt időszakban a kitermelés ettől elmaradt, évente hétmillió köbméter körül alakult, így a megnövekedett igényeket is lehet fedezni a felhalmozódott „többletből”.

 Tehát a kutató szerint a rövid távú veszélyhelyzeti intézkedés nem fog maradandó károkat okozni erdeinkben.

Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba/Dél-Magyarország


Bár mostanában önmagában az ár alakulása és a rezsicsökkentés szabályainak változása miatt a legtöbb szó a gáztüzelésről esik, a második legelterjedtebb fűtési fajta a szilárd tüzelőanyagok égetése. A szilárd tüzelő használata természetesen a kistelepüléseken jellemző, itt a háztartások háromnegyede használ ilyet, ami mintegy négymillió embert jelent.

Toldi Ottó szerint az is tény, hogy 

az erdőkben található kitermelhető faanyag az ország nyersanyagkészletét képezi.

Ahogy szükség esetén hozzá kell nyúlni a stratégiai üzemanyagkészlethez, vagy növelni kell a lignitkitermelést, úgy válságos időkben a tűzifaellátás biztosítása érdekében hozzá kell nyúlni ezekhez a készletekhez is. Azt azonban borítékolni lehet, hogy átmenetileg a falvakban nőni fog a légszennyezettség, a fatüzelés terjedése miatt – hangsúlyozta a Klímapolitikai Intézet kutatója.

Keresse a VG Podcastot a kedvenc alkalmazásán!

Spotify: VG Podcast

Anchor: VG Podcast

Google Podcasts: VG Podcast

Radio Public: VG Podcast

Breaker: VG Podcast