A világban valóságos kerékpár-forradalom zajlik, Magyarország is ezen az úton jár – jelentette Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a hazai elektromos kerékpárgyártás vezető vállalata, az Accell Hunland 20 éves évfordulója alkalmából a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tószegen megtartott sajtóeseményen. Hozzátette: Németországban 7 év alatt a négyezerről kétmillióra növekedett az eladott elektromos kerékpárok száma, Magyarországon is hasonló fejlődés figyelhető meg: évente megkétszereződik az eladott példányok száma.

A kormány Magyarországot ennek a kerékpáros forradalomnak az élére kívánja állítani

– hangsúlyozta a kormánybiztos, hozzátéve, hogy eddig 14-15 ezer elektromos kerékpár megvásárlásához járult hozzá a magyar kormány, ezen felül pedig elektromos rásegítésű teherkerékpárok, e-cargok beszerzését is támogatják. Külön kiemelte az Országgyűlés által elfogadott törvényt, amely lehetővé teszi, hogy a munkaadók ingyenesen biztosítsanak a munkavállalók rendelkezésére kerékpárt a munkába járáshoz, amelynek költségeit a cégek elszámolhatják. Révész Máriusz hangsúlyozta, fontosnak tartja a társadalmi szemléletformálást is, szerinte a városok élhetősége szempontjából óriási jelentősége van a kerékpározásnak, példaként emelte ki Dániát és Hollandiát. Ennek jegyében szerveznek tanulmányutakat magyar magyar városvezetőnek, eddig 50 polgármester jutott el ezekbe az országokba.

accell-hunland
Fotó: accell-hunland.hu

Három és fél millió kerékpár 20 év alatt

Szabó-Lukovszki Béla ügyvezető igazgató emlékeztetett rá, hogy 2001-ben tették le zöldmezős beruházásként a gyár alapkövet, a kezdeti 3000 négyzetméteres csarnokból mára a gyártási terület 24 ezer négyzetméterre bővült. Ez idő alatt komoly változásokon átesett a cég, ugyanis 2009-ben kezdődött meg az elektromos kerékpárok gyártása, amely ma már a termelés 97-98 százalékát teszi ki. Közel 30 országba exportálnak, főként Németországba, Egyesült Királyba és Franciaország számít a legnagyobb felvevőpiacuknak.

Jelezte, hogy idén ősszel gyártják le a három és fél milliomodik kerékpárt.

„A gyártási kapacitásunkat folyamatosan növelnünk kell, a legfontosabb kihívás most, hogy az év második felében egy magasabb termelési sebességre kell átállnunk. Fejlődnünk, bővülnünk kell” – hangsúlyozta az ügyvezető igazgató.

Top 100-ban Magyarországon Accel Hunland

Az Accell Group megközelítőleg 3150 embert foglalkoztat 15 országban. Kerékpárjait és kapcsolódó termékeit csoportszinten több mint 80 országban forgalmazzák kereskedőknek és felhasználóknak egyaránt: 2020-ban a Csoport mintegy 897 ezer kerékpárt értékesített, és forgalma meghaladta az 1,3 milliárd eurót.

Magyarországon az első kerékpár 2002 augusztusában gördült le a gyártósorról. A vállalat éves gyártókapacitása mára megközelíti a 300 000 kerékpárt. A 760 000 négyzetméteres területen fekvő 24 ezer négyzetméteres tószegi gyár létszáma szezonban elérheti akár a 700 főt is. A holland Accell Group nemzetközi kerékpárgyártó cég hazai leányvállalatát Magyarország 100 legnagyobb vállalata között tarják számon.